• 27/05/2024

Zeer zware storm verwacht, burgemeester last kerstmarkt Putte af na veiligheidsoverleg

PUTTE – Na een extra veiligheidsoverleg vanochtend, heeft de gemeente Putte besloten om de kerstmarkt van vanavond af te gelasten.

Door de hoge windsnelheden kan de veiligheid van zowel bezoekers als personeel niet gegarandeerd worden.

Het moest het hoogtepunt worden van Putteke Winter: de jaarlijkse kerstmarkt op en rond het Kerkplein in Putte. Helaas stak – of liever ‘blies’ – de wind stokken in de wielen.

Al bij de opbouw van de eerste tenten gisteren, bleek dat de rukwinden te sterk waren, maar de organisatie besloot om de situatie vandaag om 6 uur opnieuw te evalueren.

Alle veiligheidsdiensten, experten op het vlak van geluid en tenten en de burgemeester gingen deze ochtend ter plaatse en besloten om een extra veiligheidsoverleg samen te roepen. Daar is beslist om de kerstmarkt af te gelasten.

Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester): ‘De veiligheid van zowel ons personeel als de bezoekers kan niet gewaarborgd worden, door de windsnelheden van vijf beaufort, met zelfs uitschieters tot zeven  beaufort.’

‘ Ik kreeg een negatief advies van zowel de brandweer als de dienst noodplanning, wat ik onmogelijk naast mij kan neerleggen.’

Er is ook een beetje goed nieuws: de kerstman laat zich niet tegenhouden door de wind en heeft zijn kerstmuts goed verankerd.

De kinderen kunnen hun tekening vandaag dan toch aan hem afgeven, in de inkom van het gemeentehuis, tussen 17 en 19 uur.

Op basis van onderstaande feiten is er uiteindelijk beslist om de kerstmarkt niet te laten doorgaan:

Officiële gegevens van Windfinder (zie foto hierboven) waar over de hele lijn windsnelheden gegeven worden van 5bft met rukwinden tot 7bft. Rond de kerk wakkert de wind nog aan.

De wind is zeker niet minder dan gisteren en toen waren er ook al tenten die verschoven, ring die ovaal is getrokken.

Podium met muziekinstallatie, ophangen van boxen aan één punt, ter hoogte van mogelijke bezoekers (zie foto hierboven).

Veiligheid van personeel bij het opbouwen en afbreken komt in gedrang

Om 1 uur vannacht worden opnieuw sterkere windsnelheden voorspeld (afbreken standhouders + tenten staan dan nog enkele uren recht alvorens ze effectief worden afgebroken).

Negatief advies dienst noodplanning.

Negatief advies brandweer in functie van voorspelde wind in combinatie met de windbelasting van de tenten (niet volledig afgesloten). (EM / Foto’s Gemeente Putte)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten