Zeer goed gevuld erfgoedweekend in stad Antwerpen en de Voorkempen
ANTWERPEN – De twintigste editie van Erfgoeddag vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 en zondag 25 april. Het thema ‘De Nacht’ levert een bijzondere oogst aan coronaproof activiteiten op in musea en andere erfgoedinstellingen. De Stad Antwerpen kiest voor een intiem en veilig erfgoedweekend. In de Voorkempen worden oude volksverhalen opgediept.
Voor de twintigste editie van Erfgoeddag organiseren heel wat erfgoedorganisaties ondanks de pandemie een mooi aantal activiteiten gespreid over het weekend. Ook online valt er heel wat te beleven. Het volledige programma en de tickets zijn beschikbaar via www.erfgoeddag.be. Er zijn heel wat activiteiten gepland in de Antwerpse musea. Ze passen sinds een jaar duidelijke en strenge richtlijnen toe zodanig dat de veiligheid van de medewerkers en bezoekers steeds gegarandeerd kon blijven en dat is voor Erfgoeddag niet anders met enkel activiteiten voor kleine groepen en individuele bezoekers. Alle Antwerpse musea zijn gratis open en alle activiteiten zijn gratis mits reservatie.
Om deze twintigste editie zo veilig en coronaproof mogelijk te houden; bedachten de Antwerpse organisaties verschillende soorten activiteiten. De bezoeker kan genieten van onder meer een rondleiding in eigen bubbel, live-streams, een online kookworkshop, een virtuele wandeling, online lezingen, buitenexpo’s en een fotozoektocht met je eigen bubbel,
In de Voorkempen is er veel aandacht voor wandelingen in de gezonde buitenlucht, aan de hand van een app, QR-codes of een brochure. In het diepst van de nacht geeft de collectie van het karrenmuseum in Essen zijn geheimen prijs… Zorg dat je langs het onthaalgebouw passeert, want hier ontvang je een stock speelkaarten die je nodig hebt voor je zoektocht naar smeuïge geheimen. In Wijnegem ga je aan de hand van QR-codes en/of een brochure op stap met de nachtploeg en hoor je straffe verhalen over nachtberoepen zoals de lantaarnopsteker. Op zes stopplaatsen vind je boeiende info over beroepen van vroeger en nu.
In Zandhoven kunnen gezinnen met kinderen zich tijdens het wandelen uitleven met weetjes over magie, hekserij en volksgeloof. Wil je het iets griezeliger? Ontdek spoken in Brecht: een reis langs lokale sagen en legenden in de ErfgoedApp. In Wuustwezel werden de spannendste verhalen van Aloïs Blommaerts boven gehaald, beluister ze op je smartphone. Ook in Malle en Brasschaat ontdek je meeslepende sagen en legenden uit de donkere nacht.
In Oelegem aan de Stenen Molen slaat men aan het bakken in het bakhuis terwijl de authentieke volksverhalen van een echte Oelegemnaar verteld worden. En in het Fort Oelegem? Daar wonen de vleermuizen. Deze nachtelijke fladderaars kozen een prachtig erfgoedkader als thuis. Mai Van Tillo, voorzitter van Erfgoed Voorkempen: ‘Door de oprichting van de gloednieuwe Erfgoedcel kan Erfgoed Voorkempen vanaf dit jaar ook het cultureel erfgoed in de regio ondersteunen en in de belangstelling plaatsen. Dat doen we samen met de gemeenten, verenigingen, buurtschappen en individuen. Samen vieren we deze hoogdag voor het Voorkempens Erfgoed.’ Voor alle duidelijkheid: voor de activiteiten in de Voorkempen is geen reservatie verplicht met uitzondering van het museumbezoek in Essen en aan de vleermuizen in het fort van Oelegem. Wandelingen met apps. kunnen uiteraard ook op een ander tijdstip worden gemaakt. (EM)