• 19/07/2024

Zaterdag poetsdag in Deurne, Merksem brengt kunst naar de handelaars

DEURNE – Als de lente in het land is, is het ook hoog tijd om grote kuis te houden en samen met de buren de handen uit de mouwen te steken voor een propere en groenere straat. Op zaterdag 23 april vindt in Deurne de jaarlijkse poetsdag plaats. Dit jaar nemen er 90 straten deel.

Tijdens de poetsdag maken bewoners samen de stoep, gevels, bloemenperkjes, … proper en ze leren tegelijkertijd hun buren beter kennen. In ruil krijgt elk deelnemend gezin een leuke beloning. Dit jaar konden de Deurnenaren kiezen tussen een ‘Dees is wel Deur(ne)mat’, een veegborstel van Dees is wel Deurne of een toelage om plantjes aan te kopen. Daarnaast krijgt elke deelnemende straat een ‘Dees is wel Deurne’ vlaggenlijn. Ook dit jaar konden de deelnemende straten een budget aanvragen om na het poetsen een straatfeest met een hapje en drankje te organiseren. Met deze poetsdag beloont district Deurne de bewoners die zich samen inzetten voor een propere straat en die werken aan een goed burencontact. Zo wil Deurne het samenleven in het district versterken.

Elke Brydenbach (N-VA), districtsschepen van Ding Dong Deurne: ‘Met deze poetsactie worden de inwoners van Deurne gestimuleerd om bij te dragen aan de netheid in hun straat. Het samen poetsen van de straat zorgt niet alleen voor een propere straat, maar ook voor ontmoetingen tussen de buren. Die dag worden de stoepstenen opgeblonken, ramen gepoetst, onkruid verwijderd en vuil opgeraapt, maar de buurtbewoners smeden dan ook plannen om dingen te organiseren in hun straat. Poetsen in goed gezelschap is duidelijk een succesformule. In totaal nemen er 90 straten deel, waarvan vijftien nieuwe straten. Deurne gaat blinken, dat staat vast.’

Van vandaag tot en met donderdag 19 mei wordt een bezoek aan vijf Merksemse handelaars nog aangenamer. Dankzij SupermArt ontdek je er een maand lang werken van jonge kunstenaars.

Wat als we kunst integreren in het dagelijkse leven? Wat als we een tikje cultuur zouden toevoegen aan een alledaagse trip naar de supermarkt? Zou ons leven niet een spatje kleurrijker worden? Met die gedachte startte kunstenares Denisa Teglas eind 2020 het project SupermArt, dat kunst van jonge artiesten naar buurtwinkels brengt. Na geslaagde edities in Berchem, Borgerhout, centrum Antwerpen en het Kiel, wordt SupermArt de komende maand in samenwerking met cultureel ontmoetingscentrum Merksemdok en het district uitgerold in Merksem.

Teglas: ‘Met SupermArt brengen we kunst op een laagdrempelige manier aan de man. We tonen kunstwerken op plaatsen waar je het niet meteen zou verwachten en waar een breed publiek ervan kan genieten. Zo zorgt het project voor veel gesprekken aan de kassa en op die manier ook voor ontmoeting tussen Merksemnaren. Voor de deelnemende kunstenaars is SupermArt een opportuniteit om hun werk tentoon te stellen aan een ruim publiek. Voor sommigen vloeiden daar al mooie opportuniteiten uit.’ Wie benieuwd is bij welke Merksemse handelaars er kunstwerken te bezichtigen vallen en wie de deelnemende kunstenaars zijn, kan terecht op https://www.merksemdok.be/supermart.Of scan de QR-code die je bij de verschillende kunstwerken terugvindt. (EM / Foto District Merksem)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten