• 19/05/2024

Zangkoor De Zingende Kempen bestaat 50 jaar, Fuifzaal Futur in Turnhout tien jaar

TURNHOUT – Vanavond ontving het schepencollege van Turnhout het 50-jarige zangkoor De Zingende Kempen in de Typistenzaal van de Kunstencampus op het Academieplein.

Het gemengd zangkoor De Zingende Kempen draagt al 50 jaar lang zijn steentje bij om de Kempen op zijn eigen manier in de kijker te plaatsen. Het koor zingt uitsluitend Nederlandstalige liederen en vooral nummers over de Kempen.

Het zangkoor werd opgericht in 1973 door Jan Crols, tevens de eerste dirigent. Daarvoor kende het een voorgeschiedenis in de voormalige boerenjeugdbond BJB. De Zingende Kempen is een gemengd koor van mannen en vrouwen met allerlei achtergronden.

Dit 45-koppig koor wordt in goede banen geleid door vaste dirigent Adrien Sneyers uit Merksplas en op de piano begeleid door Karin Nuyens uit Brecht. Jan Crols, de vorige dirigent, was een grote bezieler van Kempense liederen. Die traditie wil men in ere houden.

Het blijft niet bij zingen alleen. Tijdens de optredens, in rusthuizen, voor Samana, Femma, Okra en andere verenigingen, worden ook liedjes uitgebeeld.

De leden komen uit Turnhout,  Merksplas, Kasterlee, Vosselaar, Retie, Hoogstraten, Rijkevorsel,…

De meeste leden zijn ouder dan 60 jaar. Het jubileumconcert vindt plaats op zaterdag 7 oktober om 14.30 uur bij Thomas Moore in Turnhout.

Sinds september 2013 schrijft fuifzaal Futur mee de geschiedenis van de Turnhoutse jongerencultuur. In het eerste volledige ‘fuifjaar’ 2014 passeerden 63 evenementen de revue, daarna is dat aantal gestaag opgelopen.

Jan Van Otten (Vooruit), schepen van jeugd: ‘We boeken 80 à 90 evenementen per jaar. Pakweg twee per weekend in de schoolmaanden, dat is dus een bomvolle agenda.’

‘Eigenlijk al een geluk dat veel organisatoren hun feesten in de zomermaanden vooral buiten organiseren, dat geeft ons de kans om in die periode een groot onderhoud te doen.’

‘Nadien kunnen we er weer tien maanden lang keihard tegenaan gaan. Het is een understatement om te zeggen dat de Turnhoutse jeugd de weg naar de Futur goed kent. Ik durf gerust te stellen dat onze jongeren de fuifzaal in hun hart hebben gesloten.’

In 2019 werd de capaciteit van de fuifzaal, wegens groot succes, verhoogd van 500 naar 955 personen. Dat de coronaperiode kort daarna de werking flink hinderde, heeft uiteindelijk geen blijvende impact gehad.

Van Otten: ‘Integendeel. We hebben 2020 gebruikt voor een grote verbeterronde: een nieuwe lichtinstallatie en een decibelmetergestuurde geluidsinstallatie, een uitgebreid wifinetwerk, een telcamera en backstage een WC plus douche.’

Dat ook de organisatoren tevreden zijn over de Futur, bewijst het feit dat zij terugkeren. En elk jaar ontdekken nog nieuwe organisaties het potentieel van de zaal. Van Otten: ‘We blijven onszelf ondertussen heruitvinden. Daarom geven we bijvoorbeeld altijd evaluatieformulieren mee aan de huurders. We nemen hun feedback ter harte.’

Morgen zaterdag 30 september vieren de Turnhoutse jongeren tien jaar Futur met de grote jeugdfuif ‘Décadance’. (EM / Foto De Zingende Kempen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten