• 18/05/2024

Wout Van Aert rijdt zondag zijn laatste cross van het seizoen

HERENTALS  – ‘Je mag me iets over het WK vragen’, zei Wout Van Aert vanmiddag minuten na zijn achtste overwinning van het seizoen tegen de verslaggever van Sporza. Meteen verklaarde hij wat iedereen eigenlijk al weken zal aankomen: Van Aert gaat niet naar het WK. Het nationaal kampioenschap in Middelkerke wordt zijn laatste wedstrijd van het seizoen.’

‘Eigenlijk was ik nooit van plan om naar het WK te gaan. Die trip naar de Verenigde Staten past gewoon  niet in mijn planning. Het feit dat ik de voorbije weken superbenen had  maakte de beslissing er niet gemakkelijker op maar ik wil mijn voorbereiding op het wegseizoen niet hypothekeren. Het zou natuurlijk mooi zijn indien ik van het veld meteen naar de weg hadden kunnen overstappen maar zo gaat dat niet. Nu heb ik vier extra weken om mij voor te bereiden. Cross blijft voor altijd mijn eerste liefde – anders had ik er de voorbije weken niet zoveel energie in gestoken – maar hoe supergraag ik het ook doe -, je moet prioriteiten stellen. Het liefst had ik zowel wereldkampioen veldrijden geworden om later op het seizoen de beste zijn in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix maar zo gaat het nu eenmaal niet.’

De kans dat Van Aert zondag afscheid neemt met een nieuwe Belgische titel is groot maar ook vandaag had hij er zin in.  Voor eigen volk – virtueel dan – won hij met 1’06” voorsprong op Tom Pidcock, die Toon Aerts achter zich liet. Van Aert: ‘Ik maakte twee keer een fout door te lang met een vuile fiets te blijven rijden. Ik was een beetje kwaad op mezelf maar uiteindelijk maakte het niet veel uit. Mijn voorsprong was groot genoeg.’

‘Ik wist dat Aerts en Iserbyt in de eerste ronde voor de bonificatieseconden zouden strijden wat er meteen voor zorgde dat zij vlug aan hun limiet zaten. Op de Skiberg heb ik alles gegeven waardoor ik onmiddellijk een geruststellende voorsprong had.. Natuurlijk start ik zondag als favoriet. Dat besef ik ook wel maar je weet maar nooit. Ik heb van de wielerbond toelating gekregen om het parcours zaterdag al te verkennen dus ik maak er een weekendje aan de kust van. Het is niet omdat ik er vandaag bovenuit stak dat het ook zondag vanzelf zal gaan.’

Spannend was de cross in Herentals nooit. Daarvoor was de suprematie van Van Aert te groot. In de strijd in de achtergrond – met de eindezege in de X2O-trofee als inzet deed Aerts een gouden zaak. Iserbyt had zijn dagje niet en finishte als negende op 3’44” van Van Aert en 2’37” van Aerts, die de buit dus al zo goed als binnen heeft. ‘Ik voelde van in het begin van de wedstrijd dat het goed zat. Ik reed een koers-in-de-koers met Pidcock. Soms reed hij twee seconden voor mij uit, soms was het andersom. Tegen Wout was geen kruit gewassen. Ik besefte onmiddellijk dat hij zijn Wout Van Aert-benen had en ik mijn Toon Aerts-benen. Op het podium staan in een cross in de Kempen is altijd leuk. In Baal maakte ik een slechte beurt maar Iserbyt deed het vandaag nog minder goed. Ik ga het BK-parcours niet verkennen. Ik zie zondag wel hoe het er bijligt. Dat Van Aert niet naar het WK gaat is jammer. Ik had graag een weekje samen met hem doorgebracht in de States maar anderzijds biedt dit wel perspectieven natuurlijk.’ Bij de vrouwen won Lucinda Brand met 49 seconden voorsprong op Betsema en 58” op Worst. Sanne Cant werd vierde op 1’15’.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten