• 20/05/2024

Wout Van Aert: ‘En nu nog van die vraag over mijn WK-deelname afgeraken’

HEUSDEN- ZOLDER –  Twee ronden. Langer duldde Wout Van Aert niemand aan zijn zijde. Dit keer trad hij met zijn one-man-show op op de Omloop van Terlaemen in Heusden-Zolder. Van een duel met Mathieu van der Poel was helemaal geen sprake. Die stapte drie ronden voor het einde uit de wedstrijd. Tom Pidcock werd tweede, Eli Iserbyt derde.

Daan Soete nam het heft in handen en reed een hele ronde aan de leiding. Van Aert kwam eveneens goed weg, Van der Poel kwam bij de eerste hellingen door in zeventiende positie. Een ronde verder reed hij als tiende. Maar net toen Van der Poel nog wat  later leek te naderen vond Van Aert het welletjes. Bij het ingaan van de derde ronde had hij al zeventien seconden voorsprong op zijn naaste achtervolgers. Eén ronde verder waren dat er 31. Na tweederde wedstrijd kwam Van der Poel met een achterstand van 2’25” door en gaf hij er de brui aan.

‘Mathieu is gevallen want zijn trui hangt helemaal vol zand’, werd door de aanwezigen doorverteld maar tv-beelden waren er niet en de enige officiële verklaring van het team sprak dat ook tegen. ‘Mathieu is niet gevallen. Hij had gewoon een mindere dag. Hij zal geen verklaringen afleggen en leeft nu toe naar de volgende wedstrijden’, luidde het.

Van Aert kon ondertussen al even nadenken over welke verklaringen hij nu weer tegenover de pers zou afleggen. ‘Of ik me al beter voelde na vijf overwinningen op een rij?. Ik weet niet of ik ooit vijf crossen na elkaar heb gewonnen. Dat zegt misschien genoeg. Gisteravond voelde ik de impact nog wel van de wedstrijd in Dendermonde. Dat was een echte aanslag op lijf en leden. Bij het losrijden vanmorgen voelde ik echter dat ik hersteld was. Ik nam een perfecte start. Het was zelfs helemaal geen nadeel om vanop de tweede rij te starten. Ik had gezien dat Mathieu niet goed weg was en hij geraakte vrij vlug op achterstand. Ik heb heel de wedstrijd mijn eigen koers gereden. Makkelijk is dat niet want je mag geen enkel foutje maken.’

Er wachten nog een hele reeks wedstrijden voor het BK in Middelkerke. ‘Ik start altijd om te winnen. Dat is nooit anders geweest. Ik had niet verwacht dat het zo’n lange wedstrijd zou worden. Ik ging ervanuit dat de cross maar acht ronden zou duren. Het werden er dus negen. Misschien mijn eigen fout. Had ik in het begin niet zo hard mogen rijden. Door het wegvallen van Diegem krijgen we  nu een dagje extra rust. Donderdag moeten we dan weer aan de slag in Loenhout.’

‘Ik heb niet gezien wat Van der Poel overkwam. Ik weet enkel dat hij gisteren in orde was. Ik kon toen alleen in de tweede helft van de koers het verschil met hem maken.’ En dan  kwam – hoe kan het anders – de vraag der vragen. ‘Neen, ik heb nog niet beslist of ik zal deelnemen aan het WK. Indien dat gebeurt, dan zal ik het zo vlug mogelijk bekend maken, alleen al om van die vraag af te zijn. Alles hangt af van hoe mijn programma er in het voorjaar zal uitzien.’

De volgende wedstrijd is vrijdag en telt voor de X20 trofee: de Azencross in Loenhout. In principe verschijnen zowel Van Aert als Van der Poel er aan de start. De vrouwenwedstrijd in Heusden-Zolder werd gewonnen door  (wie anders dan) Lucinda Brand voor Fem van Empel, Annemarie Worst en nog vijf andere  Nederlandse rensters.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten