Workshops tegen eenzaamheid in Antwerpen, Borgerhout, Deurne en Merksem
ANTWERPEN – Mensen die al kwetsbaar waren, kregen door de coronacrisis vaak een extra klap. Daarom wil de stad via laagdrempelige worskhops het zelfvertrouwen en de mentale veerkracht van kwetsbare Antwerpenaren een boost geven. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door de pas opgerichte vzw KrachtVeer. Deelnemers leren er omgaan met hun gevoelens, anders denken over zichzelf en oefenen er hun sociale vaardigheden.
Peter Vanhoof (zie foto), voorzitter van KrachtVeer: ‘Dit is een unieke samenwerking tussen groepspraktijk Aan-zet uit Antwerpen-Noord en theaterwerkplaats Look & Smile uit Deurne. De doelstelling is om Antwerpenaren aan de slag te laten gaan met hun gevoelens van eenzaamheid. Vandaaruit gaan we nadenken over wat werkt tegen eenzaamheid. We werken hiervoor samen met UAntwerpen en de Hogescholen. In september hopen we – dankzij een studie van de leerlingen van Thomas More – inzicht te krijgen in wat eenzaamheid betekent. Vanuit de praktijk gaan we proberen dit uit te dragen. We willen het beleid informeren over wat belangrijk is. Aan het eind van het jaar plannen we een studiedag waarop we de eerste resultaten van ons project zullen bekend maken. Sommige mensen zijn eenzaam niettegenstaande ze vrienden hebben of in een relatie zitten. De impact van armoede wordt zwaar onderschat. De ratrace speelt een belangrijke rol. De eerste tekenen van eenzaamheid zijn vaak slapeloosheid. We moeten daar oog voor hebben.
Voor dit project trekt de stad 20 000 euro uit. Tom Meeuws (Vooruit), schepen van sociale zaken: ‘Voor stedelingen weegt de coronacrisis extra zwaar. Achter onze gevels schuilt heel wat eenzaamheid. Je hebt het klassieke veld van hulpverleners maar niet iedereen slaagt erin om de stap te zetten. Dat kan te maken hebben met taal, psychologische remmingen of culturele drempels. De meeste mensen kunnen eenzaamheid niet alleen overwinnen. Daarom moeten we op zoek naar andere middelen. Gelukkig hebben we een minister van Grootstedenbeleid die specifiek over de problemen in Antwerpen, Brussel, Luik,… nadenkt.’
Die minister, Meryame Kitir (Vooruit), maakt 70 000 euro federaal geld vrij voor het project. ‘Ik zelf heb het geluk dat ik een grote voortuin heb. Maar veel mensen in grootsteden hebben dat niet. Sociaal contact betekent heel veel. Een studie van UGent wijst aan dat de helft van de Belgen zich eenzaam voelt. Daarom zet ik me achter dit project. Mensen bij elkaar brengen lijkt evident maar dat op een creatieve manier doen is iets anders.’
Roland Van Rillaer: ‘Met onze workshops gaan we geen grote problemen oplossen maar we gaan mensen –die naar ons komen met zwarte gedachten – comfortabel laten denken. We gaan ze zelfzeker maken zodat ze zich beter voelen in de maatschappij.’ Er worden workshops gegeven in Deurne (2, waarvan één voor jongeren), Merksem (2), Borgerhout (2), op Linkeroever (voor jongeren), Antwerpen Noord (2) en op het Kiel. Deelnemen kost één euro per sessie. Meer info vind je op www.krachtveer.be. ‘In Theaterwerkplaats Look & Smile aan de Van Loenoutstraat in Deurne programmaren we vijf namiddagconcerten op zondag. Er zijn optredens van Jean Bosco Safari, een ode aan Janis Joplin, Les Colporteurs (circus), Ed Kooyman en Marc Joossens & Nathalia Verona. Deelnemers aan de workshops betalen één euro en kunnen er bijvoorbeeld aan de slag als barman zodat ze hun sociale vaardigheden kunnen oefenen. Ook andere toeschouwers zijn welkom. Zij betalen vijftien euro. Tickets zijn te verkrijgen via http://tickets.roodfluweel.be/krachtveer.
Edwin MARIËN
Foto Linked-In