• 24/06/2024

Alexander Vandersmissen schepen voor dierenwelzijn

Workshops over honden in Mechelse scholen

MECHELEN – De stad Mechelen werkt samen met AAP vzw om een aantal gratis workshops over honden in Mechelse scholen te brengen. In de workshops leren kinderen hoe ze met honden moeten omgaan, van een veilige begroeting tot hoe ze angst in angst in kennis en begrip kunnen omzetten. “Met de gratis workshops willen we zowel positieve als negatieve misvattingen over honden de wereld uithelpen en kinderen informeren en sensibiliseren,” zegt schepen van dierenwelzijn Alexander Vandersmissen.

De workshops gaan uit van AAP vzw, een organisatie waarmee stad Mechelen regelmatig mee samenwerkt voor projecten rond dierenwelzijn. Het Boudewijnfonds ondersteunt met subsidies. “Er bestaan nog steeds heel wat verkeerde opvattingen over honden,” licht schepen van dierenwelzijn Alexander Vandersmissen toe. “Die leiden soms tot incidenten of angsten, wat we met deze workshops willen voorkomen. Kinderen leren er op een heel laagdrempelige manier de do’s en don’ts in hondenland. Dat gaat van hoe ze honden kunnen benaderen en wat hun lichaamstaal vertelt, tot hoe honden denken en reageren. Zeker vanuit preventie of om bijtincidenten te vermijden is dit project heel waardevol. Kinderen leren er ook wat er zoal bij komt kijken om een hond als huisdier te hebben, wat voor het dierenwelzijn, mijn bevoegdheid, erg belangrijk is. Onze asielen zitten vol, en het gebeurt nog te vaak dat mensen niet beseffen waaraan ze beginnen als ze een hond in huis halen.”

Tijdens de workshops is altijd een expert in dierengedrag met een hond aanwezig, zodat kinderen die nog niet in contact zijn geweest met honden hun angsten leren overwinnen. De honden zijn geselecteerd om met kinderen om te gaan, zodat die een positieve ervaring opdoen maar ook meteen te weten komen waarop ze moeten letten.

“Er zijn kinderen die heel erg graag een hond willen, maar ook kinderen die misschien bang zijn voor honden. Het is hoe dan ook belangrijk om te leren hoe je op een goede manier contact kunt maken met deze viervoeters, zodat jij, maar ook de hond, zich veilig kan voelen. We zijn dan ook blij dat we deze workshops gratis kunnen aanbieden in onze Mechelse scholen”, vertelt schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu.

Inschrijven kan tot 1 juni 2024 via de website van AAP vzw

Foto’s Ronny MULLENS/Stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten