• 27/05/2024

Word meter of peter van een boom te Kalmthout

KALMTHOUT-Juni 2023 zag in het Arboretum van Kalmthout de opening van de tuinuitbreiding met 1 ha. Deze tuin van Sonia, genoemd naar de vorige eigenares van het landhuis en tuin, werd in 2020 aangekocht. Een deel van de financiering werd gedaan door het oproepen van peters en meters voor stukken van deze tuin. Nu drie jaren later is deze tuin een pracht onderdeel van het Arboretum geworden. Er werden vele nieuwe struiken en planten aangelegd en via de nieuwe witte brug kom je bij de Gloriette. Een deel van het stuk voor het landhuis dient nu als enttuin voor de hamamelis ( toverhazelaar), een paradepaardje in Kalmthout. Je kan het ook als  erfgoedcollectie beschouwen.

Het succes van de peter en meter actie krijgt nu een navolging. Het nieuwe project heeft de naam: Word meter of peter van een boom. Liggen de bomen en planten van Arboretum Kalmthout je nauw aan het hart? Word dan bronzen, zilveren of gouden meter of peter en geef een jaar lang een boost aan het leven van een zeldzame, bedreigde of historische boom.  Je krijgt er bovendien een unieke jaarkaart bovenop waarmee je anderen kan uitnodigen om mee te genieten van al het moois in de tuin. Stap mee in het leven van jou bijzondere boom en schenk de arboretumtuin een mooie, groene toekomst.

Aan verschillende bomen in het park komen plaatjes met de soort adoptieboom. Je kan het als cadeautip beschouwen maar de grotere soorten kunnen ook in aanmerking komen voor bv. firma’s, een soort sponsering en het bedrijf kan intern zijn personeel uitnodigen in het park.

Een Adoptieboom Goud is de Sequoiadendron giganteum of de Mammoetboom.

30200 jaar, dat is de leeftijd van de oudste mammoetboom op aarde, in zijn oorsprongsgebied in de Sierra Nevada bergen in Californie. Deze groenblijvende conifeer is in de natuur bedreigd. Sequoia’s werden in de 19e eeuw stevig gekapt door kolonisten toen ze Amerika inpalmden en er dikke planken van maakten voor spoorwegen en huizen. De kwaliteit van het hout bleek echter tegen te vallen. Deze boomsoort is ondertussen  beschermd en staat op de Rode Lijst, maar kan wel bosbranden weerstaan, als de wortels tenminste niet te veel bloot liggen. De mammoetboom in Kalmthout is vermoedelijk rond 1910 geplant en is dus eigenlijk nog een baby.

Buiten dit project gaat de actie” adopteer een bank of geef er een cadeau “ook nog verder. Het Arboretum beschikt nu reeds over een deel herinneringsbanken.

Alle inlichtingen over de verschillende formules van het peter- en meterschap:

www.arboretumkalmthout.be/meterspeters

Gust Charrin.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten