• 21/04/2024

Woonzorggroep Orelia houdt in Oud-Turnhout workshops om digitale kloof te verkleinen

OUD-TURNHOUT – Payconiq, Whatsapp of Itsme: digitale toepassingen maken integraal deel uit van onze samenleving, maar nog niet iedereen kan mee met die snelle evolutie. Ruim zeven op de tien 60+-ers geeft toe er moeite mee te hebben.

Slechts zes op de tien  70+-ers durft de stap te zetten om digitaal iets aan te leren. Om die grote digitale kloof te helpen dichten, organiseerde woonzorggroep Orelia vandaag de eerste van een reeks praktische workshops in Residentie Groenhof in Oud-Turnhout.

Meer dan negen op de tien Belgen gebruiken dagelijks het internet, en dat aandeel stijgt alleen maar. Toch zijn we digitaal kwetsbaarder dan ooit. Bankieren, een afspraak maken bij de dokter of facturen bekijken, vandaag gebeurt het bijna allemaal digitaal. Digitale vaardigheden moeten dus steeds sneller worden bijgeschaafd, terwijl dat aanleren net veel tijd vraagt. Een probleem voor heel wat mensen.

Vooral de oudere generatie is digitaal erg kwetsbaar, ruim zeven op tien van de 60+-ers  heeft moeite met digitale technologie zoals internetbankieren en online aankopen. Bovendien neemt het vertrouwen om iets digitaal aan te leren met de leeftijd af, slechts zes op tien 70+-ers durft effectief mee te surfen op de digitale golf. Dat blijkt uit de Barometer Digitale Inclusie.

Ook zorgverleners in woonzorgcentra en assistentiewoningen merken een groot tekort aan digitale kennis bij hun bewoners. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om online betalingen te doen, tickets te kopen of phishingberichten te herkennen. Daarom organiseert woonzorggroep Orelia praktische workshops voor haar bewoners. Zo maken ze op een laagdrempelige manier kennis met verschillende digitale toepassingen op gsm en computer.

De sessie van vandaag was richtinggevend, dus nu gaat men bekijken wat er aan bod gaat komen in de volgende workshops. Er zal sowieso een sessie komen over apps, sociale media, de weg vinden…

Sakja Coryn, directeur Orelia Groenhof: ‘We merken dat meer en meer bewoners digitaal aan de slag willen maar tegelijkertijd ook terughoudend zijn. Met praktische workshops laten we bewoners van onze residentie en oudere buurtbewoners kennismaken met de digitale wereld.’

‘Zo zetten we in op digitale inclusie en verlagen we de drempel naar digitalisering. De workshops zijn bovendien gratis. Zo krijgt iedereen de kans om een digitale voorsprong te nemen.’

De eerste workshops vinden plaats in Residentie Groenhof in Oud-Turnhout, en staan open voor alle bewoners en ouderen die in de buurt wonen. Op termijn wil Orelia alle bewoners in haar assistentiewoningen – waaronder Keiheuvel Balen – wegwijs maken in de digitale wereld.

Joost Vanwymen, bewoner Orelia Groenhof: ‘Vandaag gebeurt er zoveel digitaal, van een afspraak maken bij de dokter tot de menukaart raadplegen op restaurant. Als je niet bent opgegroeid met het internet, is het niet evident om dat allemaal te leren. Vaak moet ik hulp vragen, maar ik zou het natuurlijk graag ook zelf kunnen. Ik vind het dan ook een heel goed initiatief dat Orelia nu workshops organiseert over digitalisering. De eerste sessie vond ik alvast heel interessant.’

Tijdens een interactieve sessie maken de deelnemers kennis met populaire apps zoals Whatsapp, Payconiq en Itsme. Daarnaast leren ze internetfraude herkennen en gaan ze aan de slag met enkele handige tips om dit te voorkomen. Milan Meuleman, IT coach Avansa Kempen: ‘Ouderen zitten steeds vaker met vragen én zorgen over de werking van apps en internetfraude. Ik ben blij dat ik in samenwerking met Orelia ouderen hierin beter kan ondersteunen. Starten doen we steeds met een brede ‘digitale’ introductie, daarna stemmen we de lessen verder af op de vragen van de senioren.’ (EM / Foto Bepublicgroup)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten