Woningblokken van architect Braem in Deurne-Zuid worden gerenoveerd


EURNE – Stad Antwerpen heeft een ontwerpteam gekozen om twee sociale woonblokken in de zuidrand van de Arenawijk in Deurne-Zuid te restaureren, te renoveren en opnieuw in te richten. Deze woningblokken werden ontworpen door de bekende Antwerpse architect Renaat Braem (1910-2001).

Uit de voorselectie met twintig kandidaten koos een jury vijf ontwerpteams die een voorstel mochten uitwerken. Bressers Erfgoed (uit Gent)- FVWW Architecten (uit de Begijnenvest) diende het beste voorstel in en werd als ontwerpteam aangeduid. Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening : ‘We willen het Braempatrimonium bewaren zonder afbreuk te doen aan hedendaags wooncomfort. De ontwerpers dienden daarvoor een overtuigend voorstel in. Kwaliteitsvol wonen, een levendig gelijkvloers en het contact met de wijk staan voorop in hun ontwerpvoorstel. Nu starten de ontwerpers met de voorbereidende onderzoeken, om tegen de zomer een schetsontwerp voor de gebouwen in de zuidrand van de wijk op te leveren. Het definitief ontwerp verwachten we midden 2023.’

De ontwerpers maken in beide blokken één op drie traveeën leeg. De vrijgekomen ruimte zal deel uitmaken van de aanpalende woningen. Zo kunnen de gerenoveerde woningen omgevormd worden conform hedendaagse woonstandaarden. In de leeggemaakte woningen worden alle kenmerkende interieurelementen die nog in goede staat verkeren, gerecupereerd om elders in de gebouwen te gebruiken. Zo ontstaat er een afgewerkte woning in Braemstijl, die ook voldoet aan alle hedendaagse vereisten.

Vandaag zijn er op de plint of gelijkvloerse verdieping van de zuidrand zeer kleine private studio’s en autostaanplaatsen die met poorten werden dichtgemaakt. De levendigheid van de plint is hierdoor verloren gegaan. Renaet Braem voorzag een open plint met onderdoorgangen en open toegangen. Beide dragen bij aan de architecturale en sociale waarde van de woningblokken.

Een deel van de kleine studio’s wordt verdubbeld in oppervlakte. Om een onveiligheidsgevoel tegen te gaan en voor extra levendigheid te zorgen, kozen de ontwerpers voor opengewerkte ruimtes met verschillende functies. Zo komen er bijvoorbeeld opengewerkte fietsenstallingen en ruimtes met grote vitrines. De doorsteek onder het gebouw blijft publiek en wordt ingericht voor informeel contact en uitwisseling.

Vandaag maken de garages en de kleine studio’s op het gelijkvloers van de gebouwen het contact tussen de sociale woonblokken en de wijk moeilijk. Door zones vrij te maken en doorzichten te creëren, wordt dit contact verbeterd. Dit verhoogt de sociale waarde van de wijk, maar geeft ook iedereen de kans om van deze bijzondere architectuur te genieten.

Intussen werkt het ontwerpteam CLUSTER, BULK architecten, KARUUR architecten en WIT architecten – dat begin 2021 is aangesteld – verder aan het inrichtingsplan voor de hele Arenawijk. Districtsburgemeester Tjerk Serkeris (N-VA): ‘Dat plan moet duidelijk maken wat waar komt en legt de grote lijnen vast van hoe de wijk er zal uitzien. Op basis daarvan wordt dan het gedetailleerde ontwerp gemaakt voor de zuidrand, de noordrand en de publieke ruimte. In het voorjaar wordt het inrichtingsplan voorgesteld aan de buurt.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

 


Related post