• 27/05/2024

Women’s Health Clinic in Wijnegem heeft Europese primeur in verband met borstonderzoek

WIJNEGEM – Dr. Catherine Breucq is sinds jaar en dag, nationaal en internationaal, gekend als borstradiologe en groot voorstandster om mammo-, en echografie te combineren tijdens het borstonderzoek. Uit diverse studies is gebleken dat bepaalde vormen van kanker niet te zien zijn op enkel een mammo-, of echografisch onderzoek en omgekeerd.

Tot op heden zijn weinig vrouwen op de hoogte van de noodzaak om beide onderzoeken te laten uitvoeren, met als resultaat dat er een aanzienlijk deel van de kankers gemist wordt.

Met alleen een mammo- of echografisch onderzoek, loop je de kans om kanker te ontwikkelen terwijl je denkt dat alles in orde is.

Dr. Breucq: ‘Regelmatig komt het voor dat we een vrouw in onze Women’s Health Clinic ontvangen met een knobbeltje in de borst, die een paar maanden ervoor alleen een mammo-, of echografie heeft gehad.’

‘Het is triest nieuws als blijkt dat ondanks eerder enkelvoudig onderzoek toch kanker in de borst blijkt te zitten.’

‘Je kan zich voorstellen dat gevolgen desastreus kunnen zijn als de kanker zich vrij kan ontwikkelen gedurende twee jaar.’

Tijdens de opening van de Women’s Health Clinic 8 maart j.l. werd er bekend gemaakt dat dit het eerste privé radiologisch centrum van Vlaanderen is, waarbij elke vrouw een mammografie met AI krijgt.

Door het gebruik van AI wordt er zeventien procent meer kanker opgespoord waardoor de nauwkeurigheid van 82 procent naar 99,4 procent is gestegen.

Vanaf vandaag heeft de Women’s Health Clinic een primeur in handen. Als eerste privé radiologisch centrum in Europa kan je bij hen terecht voor AI op echografie.

Op dit moment wordt er in Europa, alleen in Spanje in een aantal ziekenhuizen met deze software gewerkt. Uit de meest recente studies blijkt dat er zes procent meer kankers gevonden worden met AI tijdens een echografisch onderzoek.

Dr Breucq is enorm blij met deze innovatie op het gebied van borstonderzoek. Al jaren vecht ze voor de noodzaak om beide onderzoeken frequent te laten uitvoeren om de nummer één doodsoorzaak onder vrouwen in te kunnen dammen.

In samenwerking met diverse partijen zal er een studie opgezet worden om de nauwkeurigheid van een gecombineerd mammo- en echo-onderzoek samen met Artificiële Intelligentie te onderzoeken.

Dr Breucq laat weten dat ze verwacht deze resultaten binnen twee jaar te kunnen publiceren, met als doel de nauwkeurigheid van borstkankeronderzoek naar bijna 100 procent te kunnen brengen.

De Women’s Health Clinic van Medisch Centrum Wijnegem focust zich op het welzijn van vrouwen door vrouwen. Breucq: ‘Het is ons doel om de patiënten die bij ons komen zich op hun gemak te laten voelen en bij te staan met de beste zorg. Dit doen we, door te investeren in onze mensen, apparatuur en inrichting.’

Je kan er terecht voor borstonderzoek, botonderzoek, hormonale gezondheid en vaginale PRP behandelingen en een 3D tepeltatoeage. (EM / Foto Women’s Health Clinic)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten