• 21/05/2024

Woensdag is het weer buitenspeeldag. Dit mag je verwachten in jouw district of gemeente.

ANTWERPEN – Woensdag 19 april is het Buitenspeeldag. Het woord zegt het zelf: een dag dat alle kinderen buiten spelen. Scholen geven geen huiswerk, kinderkanalen op televisie zenden niets uit en er zijn evenementen waar kinderen aan kunnen deelnemen. In de meeste Antwerpse steden, gemeenten of districten is er iets te beleven. Hieronder geven wij een overzicht van wat in diverse gemeenten of districten wordt georganiseerd. Wij hebben ze alfabetisch gerangschikt. Let op: onder Neteland staat opgesomd wat in de gemeenten Herentals, Grobbendonk, Olen, Herenthout en Vorselaar gebeurd. Vind je je gemeente niet terug? Dat betekent niet dat er niks gebeurt. Wij geven enkel de info die ons door de provincie-, gemeente en districtsbesturen werd bezorgd.

*ANTWERPEN: Er is iets te beleven op zeven verschillende locaties, verspreid over het grondgebied: Sint-Andriesplaats (Centrum), Koning Albertpark (Zuid), Dageraadplaats (Zurenborg), Kielpark (Kiel), Agorapark (Luchtbal), Elegastplein (Linkeroever) en Stuivenbergplein (Noord). Districtspartners voorzien overal een gevarieerd sport- en spelaanbod met onder meer een BMX-parcours, reuze gezelschapsspelen, trampolines, slackline, bushcraft, knutselactiviteiten, 3×3 basketbal, pannaveldjes, springkastelen en kinderdisco. Op de Dageraadplaats strijkt een groot sportdorp neer, waar kinderen kunnen kennismaken met verschillende sporten. District Antwerpen deelt op elke locatie gratis appels uit aan alle speelvogels.

*BEERSE: Dit jaar organiseert men de Buitenspeeldag in de vijf basisscholen van 2340: GBS Schransdries/Giblo: Schransdriesstraat 45 (via poort lagere school Schransdriesstraat), ‘t Locomotiefje: Karel Van Nyenlaan 12 (via poort Rodenbachlaan), GBS De Singel: Schoolstraat 4 (via ingang poort lagere school Schoolstraat), GBS Albertstraat: Albertstraat 1 (via poort lagere school Albertstraat) en KB Triangel Vlimmeren/Lentekind: Hoogstraat 19 (via de grote zwarte poort Hoogstraat). Dagelijks op de speelplaats van je eigen school spelen lijkt zo gewoon, maar heb je ook al eens op een andere school gespeeld? Ga op ontdekking op de verschillende speelplaatsen en laat je stempelkaart in elke school zien. Heb je twee of meer stempels verzameld? Er wacht je een fijne verrassing.

​*BERCHEM: Park Het Prieel (Ter Nieuwerbrugge) en het De Villegaspark (Uitbreidingstraat) veranderen voor één dag in een groot sport- en speelparadijs. Alle lokale jeugdpartners slaan de handen in elkaar om er een aanbod te voorzien. In beide parken vind je interactieve springkastelen, workshops, lasershooting, grime en nog veel meer. De attracties werden mee gekozen door de leden van de kinderdistrictsraad.

*BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO: Het district tovert speelterrein Hagelberg in de Dominicanenstraat in Berendrecht ​ om tot een groot speelparadijs waar niemand zich zal vervelen. Voor de jongste kinderen is er weer een kleuterdorp met verschillende springkastelen. Ook voor de oudere kinderen is er spektakel voorzien, namelijk een extra lange stormbaan, reusachtige springkastelen en enkele workshops. Voor (groot)ouders en oudere broers en zussen is er een gezellig terras. Ideaal om af te spreken voor een namiddag vol speelplezier.

*BOECHOUT:  Tussen 14 en 17 uur tovert het lokaal bestuur het Jef Van Hoofplein om tot een grote kermis.

*BORGERHOUT: De jeugddienst slaat de handen in elkaar met KRAS, JES en Samen Op Straat om er een onvergetelijke speelse namiddag van te maken. Jong en oud, groot en klein, speels en sportief, rustig en kunstzinnig,… niemand wordt over het hoofd gezien. Er zijn springkastelen, pannavelden, Bungee Ball, grime & plaktattoos, skaten, voetballen, enzovoort. De spelmogelijkheden zijn eindeloos. Je vindt de Buitenspeeldag op vier verschillende locaties: het Terloplein, Te Boelaerpark, Bloemstraat en Krugerplein.

*BORNEM: zie artikel elders op onze website.

*DESSEL: Ontmoetingscentrum Tijl4 wordt omgetoverd tot een heus kinderspeelparadijs. Je kan terecht in de Boeretangsedreef 69 tussen 13 en 17 uur. Gedurende heel de namiddag blijven de ouders verantwoordelijk voor hun kinderen. Vrijwilligers houden mee een oogje in het zeil bij de activiteiten. Voor de ouders voorziet men een terras. Er is een peuterhoek voor de allerkleinsten met een springkasteel, springdiertjes en blokken. De zone zal worden afgebakend zodat deze enkel toegang biedt aan kinderen van nul tot vier jaar. Kinderen kunnen zich laten grimeren. Voor de wat grotere kinderen zal er een hindernisbaan van zestien meter lang staan. Er komt een go-cart parcours in het bos waarop de kinderen zich een echte rallypiloot zullen wanen. Elk kind dat wil deelnemen aan de stoepkrijtwedstrijd krijgt een eigen vak toegewezen waarop het naar hartenlust kan tekenen. Na afloop van de buitenspeeldag zullen er tien winnaars worden getrokken door een onschuldige hand. Winnaars worden de dag nadien bekend gemaakt. Voor de creatievelingen zal er een knutseltafel voorzien worden. Spider-toren XXL: bij deze klimattractie kan je door een web van banden naar een hoogte van tien meter klimmen. De super coole bibmobiel mag op dit evenement zeker niet ontbreken, er zullen twee voorleesmomentjes zijn. Als dit alles nog niet genoeg is, blijft er altijd ruimte voor vrij spel (voetbal, KUBB,…). Voor elk kind zal er een ijsje worden voorzien.

*DEURNE: Ook in Deurne trekken ze alle registers open: op maar liefst zeventien verschillende locaties, van heel wat scholen tot onder meer de academie en het Arenaplein, kunnen kinderen deelnemen aan gratis speel- en sportactiviteiten. Er is voor elk kind wat wils, zoals springkastelen, workshops skateboarding, circus, totebags maken, stoepkunst, voetbal,… Het volledige programma staat op www.deurne.be/buitenspeeldag. Het is een samenwerking tussen het district, heel wat scholen, Jes vzw, Buurtsport, Buurtwerk SAAMO, Huis van het Kind, Academie Deurne, Bibliotheken Arena en Couwelaar, Kras, Woonhaven, N’Wicha, Fedasil en Zorgzame Buurt.

*DUFFEL: Buitenspeeldag wordt beleefd met veel sport en plezier op de site aan De Pollepel. Traditiegetrouw nodigt het lokaal bestuur alle kinderen uit om tijdens de Buitenspeeldag de hele namiddag van 14 tot 17 u. samen buiten te spelen. Op het programma staat onder meer een buitenspeelmarkt met uitdagingen van Duffelse verenigingen. Kinderen kunnen zich ook uitleven tijdens enkele volksspelen en op springkastelen, om daarna even uit te rusten aan de bar voor lekker drankje en fruit. Als kers op de taart kunnen ze hun naam op de ‘I love buitenspelen’-banner zetten. Op de buitenspeelmarkt kunnen kinderen een groot buitenspeelaanbod volgen. Zo worden ze op het einde van de Buitenspeeldag echte SUPER-buitenspeelhelden. Als aandenken krijgt elk kind een toffe opnaaibadge mee naar huis. Ook ouders zijn meer dan welkom.

*EDEGEM: Tussen 13 en 17 uur roept het lokaal bestuur de kinderen op om te komen spelen in de tuin van het Woonzorgcentrum Immaculata en het Sociaal Huis, ingang via Terlindenlaan 1. Je kan komen springen, sjotten, hinkelen, kubben, krijten, zandkastelen scheppen, ritjes maken met Gaston de hond, Fons de panda, Swa de beer, Gust de aap, Leo de muis … of meesporten met de rope skippers, aikidomeesters en handballers. Het Huis van het Kind en Jongere en de Gezinsbond zorgen voor een speelaanbod voor de kleuters. Ouders wordt verzocht om zelf toezicht te houden.

*EKEREN: Er is een aanbod om buiten te spelen op drie verschillende locaties. In Rozemaai aan het JES-gebouw, georganiseerd door de vzw zelf: een divers aanbod van spelen, knutselen en bewegen. In het centrum aan het skatepark: straattheater, springkastelen, een initiatieles skeeleren heel wat buitenspeelgoed. In Hof De Bist tot slot kunnen kinderen van alle leeftijden doorlopend komen knutselen. Ondertussen ontspannen de ouders met een drankje in café 252cc.

*ESSEN: Het nieuwe landschapspark WilderTnis – gelegen achter basisschool WIGO – wordt geopend. Dat gebeurt op Buitenspeeldag om zoveel mogelijk kinderen in Essen dit stukje natuur leren kennen. Het park kwam er in samenwerking met partners als Regionaal Landschap de Voorkempen, Bosgroep Antwerpse Gordel en basisschool WIGO. Het zijn trouwens de leerlingen van WIGO die meer dan 2 000 planten en bomen hebben aangeplant om van het voormalige woonuitbreidingsgebied een groene parel te maken. De feestelijkheden starten om 14 uur en duren tot 17 uur.

*GEEL: De buitenspeeldag vindt plaats tussen 13 en 17 uur op De Bogaard. Men maakt van het jeugdcentrum een heus speelparadijs met springkastelen, workshops en zoveel meer.

*HOBOKEN: Op de Buitenspeeldag komt het grootste springkussenfestival -The Big Bounce- naar park Sorghvliedt. Met meer dan twintig attracties voor groot en klein staat dit garant voor puur plezier. Kinderen en jongeren leven zich uit in de partyzone of komen even op adem in de chillarea. Ook kunnen ze het aanbod van de Hobokense verenigingen ontdekken in het verenigingendorp.

*LINT: zie artikel elders op onze website.

*MECHELEN: Leef je uit op de verschillende speelplekken van het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark: schommelen of van de kabelbaan gaan in de speeltuin, klimmen tot aan het kraaiennest en vogels spotten bij de barak van Bartel, fietsen of met de go-carts toeren in de verkeerstuin, het Hinkelpinkel sporenpad afhinkelen of zelf een krijtkunstwerk maken in de grote dreef. Kun je niet kiezen? Maak een reis op ons multimove pad en je ontdekt al deze speelplekken op je pad.

*MERKSEM: Merksem kiest dit jaar opnieuw voor een groot buitenspeelfeest op één locatie. In het Bouckenborghpark leven alle kinderen zich uit tijdens coole activiteiten en op spectaculaire speeltuigen. Voor de kleinsten is er een kleuterzone met ballenbad en zweefmolen. Grotere kinderen kunnen zich wagen op de springkastelen met slingerballen, gladiatorenspel, superdarts en rodeostier. Iets bijleren kan tijdens de circus-, graffiti en sportworkshops. Tot slot is iedereen welkom op de dansvloer van de swingende discobar.

*MOL: Het lokaal bestuur trekt naar speeltuin Galbergen, Don Boscostraat 35. Tussen 13 en 14 uur start men met een prikkelarm uurtje. Tussen 14 en 17 zijn alle kinderen welkom. Ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen en houden toezicht. Heb je een UiTPAS, dan kan je meteen ook een punt sparen. Bij regen- en stormweer gaat de Buitenspeeldag niet door. Men pakt uit met een heel aanbod aan uitdagende activiteiten. Verder kan je je uitleven met de springkastelen, workshops, reuzespelen,… De bib verwent je bovendien met een speciale editie van hun voorlees- en knutselatelier. Kom tussen 13 en 17 uur in de speeltuin gezellig naar verhalen luisteren, zelf boekjes lezen of knutselen. Het atelier richt zich tot kinderen van vier tot tien jaar.

*NETELAND: De gemeenten uit de regio Neteland slaan dit jaar opnieuw de handen in elkaar om niet één, maar drie buitenspeeldagen te organiseren. Ga je drie keer buiten spelen,  dan krijg je ook nog eens een prijs. De buitenspeeldag vindt telkens plaats van 13 uur tot 16.30 uur. Op woensdag 19 april in Herentals (reatiedomein Netepark, Vorselaarsebaan 56) en Olen (sportterreinen Buul, Missestraat 12), op woensdag 26 april in Grobbendonk (GC De Volle Vaart, Vaartkom 6), Noorderwijk (speelterrein Lusthof, Zeven Zillen) en Morkhoven (Dorpsplein, Dorp) en woensdag 3 mei Herenthout (Sportcomplex ‘t Kapelleke, Bergense Steenweg 61), Vorselaar (Sportcentrum De Dreef, Oostakker 1) en Speelplezier in Olen. Op het programma staan alvast springkastelen, bubbelvoetbal, creatieve workshops, een zoektocht, circusinitiatie en nog veel meer. Laat de kinderen best met de fiets komen, want die hebben ze nodig voor het fietsparcours. Er is tijdens de buitenspeeldagen een EHBO-post en begeleiding, maar het toezicht is beperkt. Ouders begeleiden best zelf de kinderen,  zeker de allerkleinsten. Er is een terras vanwaar je je kind(eren) in het oog kan houden.

*NIEL: Lokaal bestuur Niel doet mee en tovert voor de gelegenheid het sportpark tussen 14 en  17 uur om tot een groot speelparadijs voor kinderen. Op het programma staan onder meer springkastelen, XXL spelletjes, een scherminitiatie, gekke kapsels, glitter tattoos en een schminkstand. Voor de kleinste speelvogels is er een aparte kleuterzone met eendjes vissen, een ballenbad en reuzeblokken. Het volledige programma vind je op bit.ly/buitenspeeldag-2023.

*OUD-TURNHOUT: Woensdag wordt fysiek ‘Huis van het Kind’ in Jeugdcentrum Zweepes Ven geopend. Het Huis van het Kind staat helemaal in het teken van opvoeding. Tal van organisaties bieden er een antwoord op vragen over ontwikkeling, gezondheid, kinderopvang, opvoeding en opgroeien. De Buitenspeeldag wordt dan ook op het domein van het jeugdcentrum georganiseerd.

*PUTTE: Je kan gaan ballonplooien in Peulis of een frisbee-workshop volgen in Grasheide. In Beerzel is er dan weer kindergrime voorzien en in Putte-centrum kunnen de kinderen aan de slag met glittertattoos. De gemeentelijke activiteiten op Buitenspeeldag lopen van 14 tot 17 uur.

*WILRIJK: Wilrijkse kinderen en hun ouders zijn tijdens de Buitenspeeldag welkom op twee plekken. In het Park Steytelinck vinden op verschillende plaatsen activiteiten plaats zoals springkastelen, een levensgrote lego en workshops. Het Huis van het Kind, Oxfam, de voorlezers van bibliotheek Bist en een team van Brandweer Zone Antwerpen (onder voorbehoud van een interventie) zorgen er mee voor speelpret. De Buitenspeeldag strijkt ook neer in de Valaarwijk. Daar zorgt het lokale jeugdhuis Viva voor een kingsize portie speelpret in het buurtpark Marmotteke aan de Rooiboslaan.

Edwin MARIËN

Afbeelding Freepik

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten