• 20/06/2024

Woensdag begint VC Pallieterland met kindervaccinaties, Nijlen krijgt JAC

LIER – Nu woensdag 19 januari zullen in Vaccinatiecentrum Pallieterland de eerste vaccinaties gezet worden bij kinderen tussen vijf en elf jaar. Deze jonge inwoners van Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst zullen er twee prikken krijgen met het kindervaccin van Pfizer.

Alle prikken voor kinderen zullen gezet worden buiten de schooluren, zowel op weekavonden, woensdagnamiddagen als zaterdagen. De vaccinaties duren, rekening houdend met de nodige twee prikken, minstens zes weken. Net zoals bij de volwassenen, worden de kinderen uitgenodigd door de Vlaamse overheid. De schriftelijke uitnodiging is al verstuurd en zal eerstdaags in de brievenbus vallen. De ouders kunnen zelf een afspraak maken, zo kunnen gezinnen met meerdere kinderen in deze doelgroep ervoor kiezen om broers en/of zussen samen te laten vaccineren. Ook al is de papieren uitnodiging nog niet in de bus gevallen, kunnen ouders al een afspraak voor hun kind boeken via www.myhealthviewer.be of www.mijngezondheid.be.  Ouders kunnen daar de code van hun kinderen vinden om hun afspraak in te boeken via www.laatjevaccineren.be/kies-zelf-je-vaccinatiemomenten. Op de dag van de prik zelf mag er maximum één begeleider per kind bij zijn. Je dient volgende documenten mee te hebben: e-ticket, Kids-ID of ISI+-kaart van je kind en de ingevulde toestemmingsbrief van de ouders. Meer info en de toestemmingsbrief vind je op www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/5-11-jarigen.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de Nijlense jeugdraad mag al goed nieuws voor jongeren bekend maken. Vanaf februari opent JAC Nijlen officieel de deuren voor alle jongeren van twaalf tot 25 jaar.

Het JAC is in Vlaanderen een onafhankelijk informatiepunt voor jongeren. De afkorting staat sinds een tijdje niet langer voor ‘Jongeren Advies Centrum’ zoals het voor velen nog bekend is maar wel voor ‘Jongerenaanbod van het CAW’. Het JAC helpt jongeren met al hun vragen en problemen. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? Informatie nodig om zelfstandig te wonen? Of over je rechten en plichten? … Jongeren kunnen bij het JAC terecht met elke vraag. En belangrijk: de hulp is altijd gratis.

Aan de basis van dit nieuwe aanbod ligt de werkgroep ‘Psychisch welzijn bij jeugd’ van de Nijlense jeugdraad. Voorzitter Stijn Claes: ‘In volle coronaperiode merkten de jongeren van de jeugdraad op dat er veel nood was, en nog steeds is, aan ondersteuning voor hun leeftijdsgenoten om te babbelen. Het werkgroepje werd opgericht en ook de jeugdconsulent, de schepen van Jeugd en de coördinator hulpverlening van het OCMW namen deel.’ Jeugdconsulent Gunther Melis: ‘Al snel werd duidelijk dat we een soort van praatpunt wilden oprichten waar jongeren terecht kunnen voor allerlei ondersteuning en dan was de keuze voor het JAC snel gemaakt. Het JAC kan jongeren op een ruim aanbod aan thema’s verder helpen en indien nodig hen doorverwijzen en in contact brengen naar de juiste instanties.’ Tom Covens (CD&V), schepen van jeugd: ‘Vanaf 2022 start het lokaal bestuur van Nijlen dus een samenwerking op met het CAW en hierdoor zal er vanaf februari wekelijks op donderdag een zitdag van het JAC in Buurtpunt Nijlen in de Kerkeblokken georganiseerd worden.’ Meer info: www.jeugdnijlen.be/jacnijlen. (EM / Foto Gemeente Nijlen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten