• 17/06/2024

WODCA-actie:  50% meer snelheidsovertredingen en meer dronken chauffeurs

ANTWERPEN – Afgelopen weekend namen zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de federale politie en de federale wegpolitie deel aan een provinciale WODCA-actie. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 maart controleerden politieagenten tussen 22 uur en 2 uur ’s nachts in de hele provincie Antwerpen op alcohol en drugs achter het stuur en op overdreven snelheid. Omwille van de geldende coronamaatregelen, waaronder de nachtklok die ingaat vanaf middernacht tot vijf uur ‘s ochtends, werden de gebruikelijke WODCA-uren (vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22 en 8 uur en zondagnacht tussen 22  en 6 uur) aangepast. Hierdoor is het niet mogelijk om de cijfers correct te vergelijken met eerdere provinciale WODCA-acties. In 2020 vonden er wel elk weekend WODCA-controleacties plaats, maar werd er uitzonderlijk geen grootschalige provinciale WODCA-actie georganiseerd. Om de cijfers toch te kunnen vergelijken, delen we waar mogelijk het resultaat van het volledige jaar 2020 mee.

Gouverneur Cathy Berx:  ‘Tijdens de nacht van zaterdag op zondag reed maar liefst één op de vijf gecontroleerde bestuurders te snel. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2020 en ook de jaren ervoor. Een zeer onrustwekkende evolutie, zeker ook omdat uit de analyse van de weekend-nachtelijke ongevallen met dodelijke afloop in 2020 blijkt dat overdreven snelheid steeds minstens één van de oorzaken ervan was.’

‘Verder werd 3,5 procent van de 1 665 gecontroleerde bestuurders betrapt op rijden onder invloed bij grootschalige controleacties in de provincie. In vergelijking met de resultaten van het jaar 2020 (drie procent) gaat het om een lichte stijging. Helaas blijkt ook deze keer weer dat van de 59 bestuurders die een positieve ademtest aflegden, het ruime merendeel (58 procent) méér dan 0.8 promille in het bloed heeft. Opvallend is dat dit cijfer al gedurende enkele jaren buitengewoon hoog ligt. Voor velen betekent drinken blijkbaar doordrinken. Het bewijst opnieuw dat ‘glazen tellen’ écht niet lukt.’ Bij zestien chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. Zeven chauffeurs testten positief op de speekseltest en moesten een bloedproef ondergaan (44 procent tegenover 61 procent in het jaar 2020). Elf rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

2020 was door de uitbraak van de covid-19-pandemie op heel wat vlakken een uitzonderlijk jaar. Berx: ‘Helaas, zelfs een coronapandemie maakte de weekendnachten in onze provincie niet veiliger. Ondanks de beperkende maatregelen voor verplaatsingen tijdens de weekendnachten, stellen we vast dat bestuurders nog steeds veel te snel rijden en dat er nog steeds heel wat bestuurders onder invloed van alcohol rijden. Bovendien testten er procentueel gezien aanzienlijk meer mensen die een drugstest moesten ondergaan, positief op drugs (61 procent in 2020 tegenover  48 procent in 2019).

Ondanks het feit dat het aantal ongevallen wel substantieel daalde (-29 procent), kon die daling niet verhinderen dat ook in 2020 zeven mensen –onder wie drie motorrijders- het leven lieten in het avondlijke/nachtelijke weekendverkeer in provincie Antwerpen (eveneens zeven in 2019).  Verder waren de ongevallen waarbij er een dodelijk slachtoffer te betreuren viel, in hoofdzaak eenzijdige ongevallen. In minstens twee gevallen was er duidelijk sprake van rijden onder invloed.. Bij ongevallen met dodelijke afloop reed er steeds minstens één van de betrokkenen te snel.  (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten