• 12/07/2024

Witse Meeussen neemt plaats op hoogste schavotje van Kempisch/Mechels podium bij U23

LOKEREN – Het BK bij de U23 had meer weg van een Open Kempisch kampioenschap. Witse Meeussen uit Vlimmeren domineerde de volledige wedstrijd en had aan de meet een voorsprong van 23 seconden op Lennert Belmans uit Wechelderzande en Victor Van de Putte uit Bonheiden, die finishte na 1’08”.

Ward Huybs uit Herselt nam de snelste start. Het dient gezegd dat drie topfavorieten – Emiel Verstrynghe, Thibau Nys en Joran Wyseure – niet mochten deelnemen. In ons land is er een reglement dat wie een profcontract heeft niet mag aantreden in het nationaal kampioenschap voor beloften. In Nederland bijvoorbeeld mag dat wel. De drie moesten bij de profs aan de slag gaan. Hierdoor kreeg Meeussen de rol van topfavoriet toegeschoven. Hij nam onmiddellijk de leiding over en liep op de anderen uit. Dat waren in de beginfase al Belmans en Van de Putte die na één ronde doorkwamen met een achterstand van zeven seconden.

In de tweede ronde was dat boni opgelopen tot tien seconden en vanaf dan bouwde de leider zijn voorsprong steeds maar uit. Na drie ronden lag de wedstrijd in een beslissende plooi. Belmans volgde op twintig seconden maar dichter kwam hij nooit. Huybs werd zesde op 2’58”.

Meeussen: ‘Het was een klein beetje van ‘moeten’ vandaag. Ik ben uiteraard heel blij dat ik het heb kunnen afmaken. Ik telde af naar de aankomst toe. Ik voelde me opgelucht toen ik de ik de laatste ronde inging maar uiteindelijk is een ronde zo lang dat ik gefocust moest blijven. Toen ik de laatste brug naar beneden reed wist ik dat het binnen was en werd het puur genieten. Je zakte ronde na ronde steeds meer weg in de modder. Het parcours was echt wel enorm zwaar. De hindernissen volgden elkaar vlug op zodat je constant geconcentreerd moest blijven. De tussenstukken lagen redelijk vlug waardoor de snelheid toch nog redelijk hoog lag.’

‘Het verschil met de anderen liep in het begin van de wedstrijd niet hoog op. Dat hoefde ook niet zodat ik nooit dreigde van over mijn toeren te gaan. Ik maakte fouten, ik merkte dat ik redelijk nerveus was maar ik kon mijn voorsprong altijd weer terug uitbouwen. Dat stelde mij gerust. De laatste jaren ben ik nooit als favoriet van start gegaan dus dat was wel even wennen. De laatste keer dat dit zo was, reed ik bij de junioren en toen eindigde ik altijd tweede. Dat zat wel een klein beetje in mijn hoofd maar anderzijds ben ik een andere persoon geworden in vergelijking met toen. Ik heb een tijdje last gehad van blessures maar die periode heb ik al lang achter mij gelaten. Ik vond dit voor mij de volgende stap in een poging om naar meer te bereiken, een titel bij de profs dus.

‘Donderdag heb ik nog een examen gehad maar de voorbereiding was goed. Op die manier kon ik mijn gedachten wat verzetten. Zoveel trainen doe je de laatste week toch niet meer. Ik had zelf gevraagd om dat examen op donderdag te zetten. Dat kwam goed uit. Ik kijk er naar uit om met deze trui te pronken. Het is een titel waar ik trots op ben. Het was trouwens mijn laatste kans om kampioen te worden bij de beloften. Ik zal de trui kunnen tonen tijdens de komende twee Wereldbekers. Op het WK zal ik een gewone trui moeten dragen en de week nadien start ik in Lille. Dat is vlak bij huis. Ik ben benieuwd wat dat zal brengen want in de week voordien heb ik meerdere examens maar dat zien we wel.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten