• 14/06/2024

2022-2023

Winter in Antwerpen nu ook op Hendrik Conscienceplein en op Operaplein

ANTWERPEN – Van vrijdag 8 december tot en met zondag 7 januari 2024 baadt het historische centrum van Antwerpen in een betoverende sfeer en kunnen bezoekers naar jaarlijkse traditie rekenen op klassiekers zoals de kerstmarkt en de ijspiste. Nieuw dit jaar is de uitbreiding naar twee nieuwe locaties: het Hendrik Conscienceplein en het Operaplein. Maar ook op de gekende pleinen is er heel wat te beleven. Denk onder meer aan de nostalgische sfeer van een authentieke kerstmarkt op de Grote Markt, sportieve winterpret op de Groenplaats en muzikale verwondering op de Handschoenmarkt. De Lichtjeslaan op de Suikerrui licht de hele straat op en zal ongetwijfeld prachtige foto’s opleveren.

Op vrijdag 8 december opent de evenementensite vanaf 16 uur. Er is een openingsshow op de ijspiste, met ‘The Greatest Showman’ Kevin Van Der Perren. Verder zal er een optreden zijn in het Joe Christmas House en zijn er doorlopend verschillende straatanimaties. Tijdens het openingsweekend zijn er ook kooroptredens aan de ‘Singing Christmas Tree’-tribune op de Handschoenmarkt en aan de fontein op het Hendrik Conscienceplein.

Stad Antwerpen betrekt deze editie ook het prachtige Hendrik Conscienceplein en het centraal gelegen Operaplein bij de Winter in Antwerpen. Het Hendrik Conscienceplein zal baden in een intieme sfeer, met feeërieke aankleding en met respect voor de identiteit en het eigen karakter van dit historische plein. Bezoekers vinden hier een deel van de kerstmarkt met een leuke mix van kraampjes. Er zijn ook kooroptredens op het plein, en in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience vinden er vertellingen voor kinderen plaats. Het Operaplein zal deze editie baden in een gezellige en nostalgische sfeer met een stuk traditionele kerstmarkt, aangevuld met andere activiteiten zoals een winterfoor.

Op het Koningin Astridplein kunnen bezoekers genieten van een prachtig zicht op de stad met een bezoek aan het reuzenrad. Vandaar leidt een lichtslinger bezoekers langs het Operaplein tot in het historische hart van de stad. Op de Grote Markt, Groenplaats, Handschoenmarkt, Suikerrui en het Hendrik Conscienceplein is heel wat te beleven voor jong en oud. Op de Groenplaats staat sportieve winterpret centraal met de overdekte ijspiste van 1 000 vierkante meter rond het standbeeld van Rubens en winterbar Den Après.

Op de Handschoenmarkt vinden bezoekers de traditionele kerststal en het standbeeld van Nello & Patrasche. Op de Handschoenmarkt staat een indrukwekkende kerstboom en aan de ‘Singing Christmas Tree’-tribune kunnen bezoekers een leuke foto maken. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is bovendien de perfecte achtergrond voor enkele muzikale optredens van Koor en Stem. Op de Grote Markt staat authenticiteit centraal met de traditionele kerstmarkt en het Joe Christmas House. Ook dit jaar staat er een prachtige authentieke molen uit Duitsland, met handgemaakt houtsnijwerk en traditionele beelden. In de feeërieke meterslange lichttunnel aan de Suikerrrui  wanen bezoekers zich sprookjesfiguren in een wereld van licht. Twinkelende guirlandes doen de hele Suikerrui stralen.

Elke eerste zondag van de maand is winkelzondag in Antwerpen. Maar in december zijn de winkels in de binnenstad op meerdere zondagen geopend. Zowel op zondagen 3, 10, 17, 24 en 31 december alsook op 7 januari (wintersolden) kan er in Antwerpen op zondag geshopt worden. Het eindejaarsvuurwerk wordt ook dit jaar weer afgestoken vanop de Schelde. Bezoekers kunnen het vuurwerk dit jaar niet bewonderen aan het Steenplein, maar wel aan de kaaien ter hoogte van het Zuid. Radio Minerva zendt live de muziek uit en je kan alles volgen op VRT 1. Op zondag 7 januari 2024 zijn alle Antwerpenaren vanaf 12 uur welkom om te klinken op het nieuwe jaar. Bezoekers krijgen gratis jetons voor een drankje of een hapje, schaatsbeurt of rondje op het reuzenrad. Meer info vind je hier

https://youtu.be/NGnR-dRy5Tk 

(EM / Foto LUCID)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten