• 21/06/2024

Winter in Antwerpen is gelanceerd, blijft open tot zondag 8 januari 2023

ANTWERPEN –  Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en partijgenoot Koen Kennis, schepen van toerisme, hebben om klokslag 16 uur de activiteiten van Winter in Antwerpen geopend. Ze startten aan de ijspiste op de Groenplaats. Vervolgens werd de sfeerverlichting ontstoken en ging het via het Joe Christmas House op de Grote Markt naar Bar Den op het Steenplein.

De evenementensite brengt elke dag magie en dit tot zondag 8 januari 2023. Bezoekers kunnen er elke dag genieten van een gevarieerd aanbod. Dit weekend  bijvoorbeeld zijn er musical-acts aan de Singing Christmas Tree-tribune op de Handschoenmarkt. Vijf weken lang baadt het historische centrum in een betoverende sfeer. Uiteraard kunnen bezoekers rekenen op klassiekers zoals de kerstmarkt en de schaatsbaan. Nieuw is dat de pleinen elk een heel eigen aankleding én alternatieve naam krijgen. Denk aan een sprookjesland voor een ijskoningin op het Steenplein (Het Bevroren Rijk), de nostalgische sfeer van een authentieke kerstmarkt op de Grote Markt (Plaza Historia) en sportieve winterpret op de Groenplaats (Wintertopia). Op de Handschoenmarkt (Symphonia) vormt de kathedraal het decor voor een wereld van verwondering en muzikale verrassingen. De Lichtjeslaan op de Suikerrui licht de hele straat op en zal ongetwijfeld Instagramwaardige foto’s opleveren. Net als de molen met maretak op de Grote Markt: een primeur voor Winter in Antwerpen.

De Wever: ‘We hebben lang getwijfeld of we een ijspiste zouden aanleggen maar door een extra overkapping, meer isolatie en nog andere ingrepen is de kostprijs niet meer dan vorig jaar. Mensen zijn toe aan een kerstmarkt. Aan het Joe Christmas House kunnen ze genieten van verrassingsoptredens en we zijn blij dat er opnieuw vuurwerk is.’ Wie daar minder tevreden mee is, is partijgenoot Ben Weyts. De Wever: ‘Ben is bezorgd om het welzijn van de dieren, wat overigens zijn bevoegdheid is als Vlaams minister. Maar als er nu één plaats is waar je vuurwerk kan maken dan is het wel op de Schelde, waar je een buffer hebt van 300 meter. Wij raden mensen aan van naar hier te komen en zelf geen vuurwerk af te steken. Vroeger moest je om vuurwerk te kopen naar Nederland, nu kan je echte bommen bestellen via het internet. Men gebruikt vaak het cobra-vuurwerk uit Tsjechië. Dat gebeurde ook voor mijn deur en geloof me, ik dacht dat mijn auto ontplofte.’ Oudejaarsavond gaat vaak gepaard met rellen. De Wever: ‘Daar valt niet aan te ontkomen. De politie brengt een bezoek aan iedereen die in het verleden werd opgepakt. Zij krijgen een plaatsverbod en worden gearresteerd indien ze zich in de buurt van het centrum vertonen.’

De kerstboom voor de kathedraal – waarvan de stelling donderdag wordt weggenomen – werd nu al voor de 56ste keer geschonken door de Noorse ambassadeur als dank aan Antwerpen voor het onderdak verlenen aan Noorse soldaten tijdens de tweede wereldoorlog. De nieuwjaarsdrink op de slotdag zal er iets anders uitzien. Er zullen eet- en drankbonnen worden uitgedeeld die Antwerpenaars kunnen besteden in de plaatselijke horeca. De Wever: ‘Wij kampen hier met cyberaanvallen maar de ijskasten die de jenever koud moeten houden krijgen ze niet klein.’ In dat verband vaardigde Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van omgeving, een noodbesluit uit om omgevingsprocedures te redden zodat het stadsbestuur de lopende dossiers op een geldige manier kan afhandelen en elke aanvrager niet vanaf nul moet beginnen. Die maatregel werd eerder genomen tijdens de lockdown.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten