• 21/06/2024

Winst voor Mats Pedersen, Thibau Nys mikt op jongerenklassement

MAARKEDAL – Vandaag werd de Belgium Baloise Tour op gang geschoten. Hoeft het gezegd dat het een snikhete vijfdaagse zal worden? De eerste rit, van Merelbeke naar Maarkedal, liep bijna volledig over Oost-Vlaams grondgebied, de Vlaamse Ardennen dus. De echte rasspurters werden er dan ook afgereden maar dat gold niet voor Mads Pedersen, die uiteraard ook de eerste leider wordt. Hij haalde het voor Tim Wellens en Jasper Philipsen. Thibau Nys kroonde zich tot beste jongere. Baal – een deelgemeente van Tremelo – grenst aan Schriek. Vermits geen ‘echte’ Antwerpse renners zich in de kijker reden – indien we de immer strijdlustige Victor Campenaerts even buiten beschouwing laten – zetten we hem vandaag in de kijker want de zoon van… is wel degelijk met ambities gestart in deze ronde.

‘Het was ongelooflijk warm vandaag maar uiteraard was dat voor iedereen hetzelfde. Ik heb veel renners horen klagen over de hitte. Het leek net of ze mijn keel dicht knepen. Ik denk dat ik heel goed voorbereid was. Ik heb niks van krampen gehad maar er is heel weinig zuurstof in de lucht. Op zich had ik een heel goed gevoel. Tijdens de eerste beklimming van Berg Ten Houte had ik wat tegenslag. Florian Vermeersch kende kettingpech. Ik zat in zijn spoor en werd opgehouden waardoor ik moest achtervolgen.’

‘De tweede keer haakte ik zelf in de dranghekkens. Hierdoor stond ik opnieuw stil. Ik heb dus telkens krachten verspild waardoor ik in de finale iets tekort kwam. Dan was het proberen te overleven. Het ging razendsnel richting laatste keer Berg ten Houte. Ik slaagde er net niet  in om vooraan te zitten en ik wist dat de boel ging scheuren. Ik kon niet meer mee maar ik reed nog een sterke sprint. Wel jammer dat ik in de tweede groep bengelde natuurlijk. Ik mag tevreden zijn en ik hoop dat ik morgen en overmorgen wat beter  bestand ben tegen de warmte.’

‘Morgen zal het er waarschijnlijk wel iets rustiger aan toegaan dan vandaag. Dit was echt een rit voor de klassementsmannen. Ik was een beetje ‘op’ aan de streep maar ik ben heel tevreden. Hier kan ik op bouwen. Mijn ambitie is sowieso om de trui te behouden tot zondag. Ik denk dat het klassement in een beslissende plooi zal gelegd worden in de tijdrit. Ik kijk ernaar uit. Ik ben ook niet meteen een slechte spurter maar tegen de mannen die hier meerijden is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Ik strijd eerder voor het klassement dan dat ik mij ga meten met hen. Morgen ga ik me dan ook sparen met het oog op de tijdrit van vrijdag. Voor de eerste maal heb ik daar speciaal voor getraind. Ik verwacht zeker niet dat ik ga uitblinken maar ik wil weleens kijken waar ik ga stranden.’

Er namen 151 renners de start. 24 komen in aanmerking voor de jongerentrui. Eén van hen, de Nederlander Jochem Kerckhaert, diende naar het ziekenhuis te worden overgebracht na een val. Ook de zieke Gianni Vermeersch haalde het einde niet.

Ritwinnaar Pedersen vond het best een zware etappe. ‘Dit deed me denken aan het parcours van een klassieker. Berg Ten Houte vlak voor de finish is echt moordend. Ik zag Jasper Philipsen vroeg aangaan, maar ik kon hem gelukkig nog voorbij snellen. Normaal kan ik niet goed om met de hitte, maar vandaag verliep alles goed. Ik hoop deze week nog een vervolg te kunnen breien aan dit succes.’ Morgen wacht de renners een biljartvlakke etappe van Beveren naar Knokke-Heist over 176 kilometer.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten