• 20/06/2024

Winst voor Jef Vandorpe, verlies voor Joyce Lefèvre en Francis Rombouts

MORTSEL – Jef Vandorpe (20, zie foto) uit Niel heeft ook zijn tweede poulewedstrijd in het enkelspel gewonnen op de paralympische spelen in Tokyo. Hij won met 2-1 van de Australiër Ben Weekes, nummer 32 op de wereldranglijst. Vandorpe: ‘Ik ben natuurlijk erg tevreden dat ik terugkwam in de wedstrijd. Eigenlijk was de eerste set niet slecht. Ik maakte enkele domme fouten, maar ik voelde me wel goed. Ik bleef kalm en ben terug in de wedstrijd gekomen. In set twee en drie begon ik beter te spelen, vooral mijn service ging vlot. Ik wou absoluut winnen. Intussen ben ik gewoon geworden aan de hitte. Mijn T-shirt was echt zeiknat.’

Vandorpe (ITF-16), de jongste deelnemer, was tevreden na zijn 3-6, 6-1, 6-0-winst tegen Ben Weekes (ITF-32). ‘Mijn keuzes waren meestal ook wel juist. Het was alleen maar de vraag hoe ik dit naar mijn kant ging trekken. Ik ben rustig gebleven en beter in de wedstrijd gekomen, net zoals eergisteren tegen de Oostenrijker Nico Langmann.’ Vandorpe gunde Weekes in set twee en drie samen maar één spelletje meer en vooral zijn backhand en service draaiden op volle toeren. ‘Mijn backhand is een sterk punt. In de eerste set maakte ik er enkele fouten mee. Ik wilde misschien iets teveel. Vanaf de tweede set begon ik mijn backhand rustiger en geplaatster te gebruiken. Mijn eerste opslag liep in de eerste set ook iets minder. Maar vanaf de tweede set haalde ik daar ook een hoger percentage op. Het is belangrijk om op die manier het punt aanvallend te beginnen. Zo zet je je tegenstander extra onder druk. En het effect was groot. In de derde ronde kom ik uit tegen Gustavo Fernandez, nummer vier van de wereld. Ikzelf ben nummer zestien. Ik ga mezelf geen druk opleggen. Deze tweede ronde was een haalbare ronde en die wou ik zeker winnen. Ik ben blij dat dat gelukt is. Vanaf nu is alles mooi meegenomen.’ Eén uur later trad Vandorpe aan in het dubbelspel, met Joachim Gérard aan zijn zijde. Ze plaatsten zich voor de kwartfinales. Het Belgische duo, vrij in de eerste ronde, versloeg in de tweede ronde de Brazilianen Gustavo Carneiro Silva en Daniel Rodrigues met 6-3 en 6-1. In de kwartfinales nemen onze zesde reekshoofden het op tegen de Britse topreekshoofden Alfie Hewett en Gordon Reid.

Francis Rombouts uit Tielen kwam uit tegen de beste speler ter wereld, de Thai Worawut Saengampa. Rombouts opende met een 0-1 voorsprong na het eerste end. De Thai maakte gelijk en kon in de derde set tot 2-1 uitlopen. Het bleef gelijk opgaan en Francis speelde de ballen perfect. Hij dwong met veel lef en precisie een tie-break af (2-2 na de reguliere vier ends). In de tie-break speelde de Thai een superbal. Francis kreeg het moeilijk en miste zijn ballen. De Thai won uiteindelijk met 3-2. Francis speelt morgen nog een wedstrijd, maar is zeker van de uitschakeling. Rombouts: ‘Dit was de beste wedstrijd van mijn leven. Ik mag hier erg trots op zijn. Ik sta op de Paralympische Spelen, dit is een droom die uitkomt.’ Saengampa is wereldkampioen, Aziatisch kampioen en nummer één van de wereld.

De eerste Belgische atlete die vandaag op de Paralympische Spelen in Tokyo in actie kwam in het Olympic Stadium was Joyce Lefevre. De 33-jarige Deurnese rolstoelsprintster, aangesloten bij Wapper uit Wommelgem, stond aan de start van de 100 meter in de klasse T34. In 19.63 snelde ze naar de zevende plaats. Een tijd en plaats waar ze niet tevreden mee is (haar PR staat op 18.72). Lefevre: ‘Ik ben serieus teleurgesteld. Momenteel heb ik er geen verklaring voor, ik weet niet goed waar het mis ging en had andere verwachtingen voor deze wedstrijd’. (EM / BPC / Sporza / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten