• 18/07/2024

Wilrijk laureaat Vlaamse openbaargroen awards, ook Ekeren en Berchem doen het goed

WILRIJK – De ‘Openbaargroen-awards’ werden uitgereikt. Steden en gemeenten kunnen een award of een label winnen voor groenprojecten en voor bloemen- en bijenvriendelijke initiatieven.

De uitreiking gebeurt door de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG). Bekijken we de provincie Antwerpen, dan viel het district Wilrijk het meest in de prijzen maar ook Ekeren en Berchem deden het goed.

 De hoofdprijs bij de begraafplaatsen was voor begraafplaats Moretus (zie foto), gelegen aan de Jules Moretuslei in Wilrijk. De oude begraafplaats kreeg een make-over met aanplantingen van nieuwe kleurrijke heesters, bomen en duizenden bloembollen. Urnenlandschap De Heide uit Ekeren werd tweede, de begraafplaats van Willebroek derde.

Het project Ridderveld in Wilrijk was eerste laureaat in de categorie buurtpark en ontving ook een ‘Waterproof’-label. De dolomietverharding op het plein werd verwijderd en er kwam een wadi met een houten bruggetje en een speelheuvel voor kinderen in de plaats. Rond de lindenbomen werd de verharding vervangen door teelaarde, zodat de bomen veel langer gezond blijven. Een opvallende S-vormige bank zorgde voor een nieuwe ontmoetingsplaats voor de buurt. Het Florent Cootmansplein in Berchem werd tweede, het Ferre Grignardplantsoen in Wilrijk vierde en het parkje Heidestraat in Zwijndrecht vijfde.

Park Brialmont uit Berchem was de laureaat bij de landschapsparken en bij het speelgroen was er een derde plaats voor de Kommershoek in Berendrecht. De Licht Vliegwezenlaan in Brasschaat werd derde. De Ecotuin uit Boom eindigde tweede bij de thematuinen, de Ouden Koolhof in Hoogstraten derde  en de Rozentuin in het Veltwijckpark in Ekeren vijfde.

Lint komt tweemaal voor in de lijst van de mooiste plantenperken met een derde (Lindenhof) en vijfde (Kapel Nieuwstraat) plek.  Tenslotte werden er bijen- en bloemenlabels toegekend. Bij de bijenvriendelijke gemeente scoorde Bonheiden het best, bij de bloemenprojecten waren dat alle Antwerpse districten (op Berendrecht-Zandvliet-Lillo na), Duffel en Willebroek.

Hans Ides (CD&V), Wilrijks districtsschepen voor groenvoorziening : ‘We zijn zeer blij dat de jury hoofdprijzen gaf aan het Ridderveld  en het begraafpark Moretus . Het district toverde het Ridderveld om van een stenen vlakte in een groen ontmoetingspunt voor deze verstedelijkte buurt, met bijzondere aandacht voor de waterdoorsijpeling. Een belangrijk thema in deze tijden vol klimaatuitdagingen. De oude, wat vergeten begraafplaats Moretus geven we dan weer een nieuwe toekomst als uitnodigende stilteplek, waar groen en erfgoed hand in hand gaan.’

Wilrijks districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA): ‘Naast de vanzelfsprekende thema’s biodiversiteit en verblauwing hebben onze groenprojecten nog een andere belangrijke functie. Ze brengen buurtbewoners samen en bieden een moment van rust en ontspanning. Die functie is zeker belangrijk voor bijvoorbeeld het Ridderveld en het Ferre Grignardplantsoen, in een wijk met een toch wel stedelijk karakter.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten