• 24/06/2024

Wilrijk heeft een nieuwe boekenmarkt en pakt uit met een wensboom in de bib

WILRIJK – In de Wilrijkse Bibliotheek Bist staat tot woensdag 7 december een wensboom (zie foto). Die verzamelt de komende weken geschenken voor inwoners van het district die het minder breed hebben. Daaraan willen de Wilrijkse jeugddienst en Bibliotheek Bist wat doen met de wensboom.

De kleurrijke boom verzamelt geschenken van Wilrijkenaren voor jong en oud. Heb je een speelgoed of een leuk voorwerp dat je kan missen? Brengt het dan naar Bibliotheek Bist. Elk kaartje aan de wensboom staat gelijk aan een geschenkje. Alle ingezamelde geschenken worden na 7 december tijdens het jaareinde uitgedeeld tijdens een winterfeest van Welzijnsschakels. Uiteraard moeten de cadeaus aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het geschenk in goede staat verkeren. Speelgoed moet voor jongens en meisjes kunnen dienen. Eetbare geschenken worden niet aanvaard. De wensboom staat in de inkomhal van Bibliotheek Bist (Gemeenschapscentrum, Bist 1).

Sinds 2015 gaf kasteel Ieperman in het centrum van het district, onderdak aan de halfjaarlijkse Boekenmarkt Ieperman, gespecialiseerd in boeken over kunst, cultuur, geschiedenis, religie en spiritualiteit, filosofie en meer. Dit werd echter bedreigd door de plotse sluiting van het kasteel, maar keert nu terug naar Wilrijk onder de naam Boekenmarkt Kursief.

De boekenmarkt Ieperman was genoemd naar het kasteel, gelegen aan de Bist, waar tevens de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen al jaar en dag gevestigd was. In 2015 ontstond hier het idee om boekenmarkten te organiseren die anders zijn dan anders: een markt voor boeken die je niet in eender welke boekenwinkel of bibliotheek vindt, en over specifieke onderwerpen zoals filosofie, religie en spiritualiteit, kunst en cultuur, geschiedenis en etnografie. De boekenmarkt groeide op vijf jaar tijd uit tot een halfjaarlijks gegeven.

Na een aanvankelijk tijdelijke sluiting door de coronapandemie kwam in 2021 het nieuws dat het kasteel moest sluiten en openbaar zou worden verkocht door het gemeenschapsonderwijs. De Faculteit moest het gebouw verlaten, en ook de boekenmarkt werd zo dakloos. Na geruime tijd zoeken naar een nieuwe locatie, werd die ook gevonden en wel op een steenworp van Ieperman: in de lokalen van de Koninklijke Harmonie Sint-Bavo, in de Sint-Camillusstraat 31. Bij een nieuwe locatie hoorde ook een nieuwe naam. Er werd gekozen voor ‘Boekenmarkt Kursief.’

Het woord Kursief verwijst hier niet enkel naar het schuinschrift, maar is ook een afkorting van het concept van de boekenmarkt: Kunst & geschiedenis, cUltuur, Religie, Spiritualiteit, wIlrijk, Etnografie en Filosofie. De eerste editie van de vernieuwde Boekenmarkt Kursief vindt plaats op zaterdag 5 november, van 10 tot 16 uur. Het aantal standplaatsen was al snel volzet. Bezoekers kunnen er tevens terecht in de cafetaria voor een drankje en hapje. Info: https://boekenmarkt.ieperman.be.

Morgen zaterdag pakt Eden Leeft! uit met een gratis griezelfeest in het Wanninckhovepark. Je kan er van 17 tot 23 uur terecht voor ‘griezelatie, ambiangst, een boez bar, boergers, spinnensoep’,… (EM / Foto District Wilrijk)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten