• 19/06/2024

Willy Van de Velde primus van Schildersateljee tijdens jaarmarkt van Wilrijk

WILRIJK – Eén van de activiteiten op het jaarmarktprogramma van Wilrijk was het Schildersateljee. Deelnemers moesten zich om 9 uur aanmelden op het districtshuis en kregen tot 15 uur de tijd om een aquarel met zicht op Wilrijk af te leveren.

Willy Van de Velde (zie foto) uit Sint-Job-in-’t Goor werd de laureaat. Hij was één van de enigen die niet in de buurt van het Steytelinckpark hadden plaatsgenomen. Voor het overige hadden een aantal van de acht deelnemers toch wel een loopje genomen met de opdracht.

Van de Velde: ‘Ik teken en schilder al heel mijn leven. Ik heb verschillende academies gevolgd maar altijd in avondschool of in de namiddag. Ik ben nooit naar de Academie in Antwerpen gegaan. Ik wou dat wel maar mijn vader zag dat niet zitten Die zei altijd ‘ga jij kladschilder worden?’ en ik luisterde braaf naar hem. Ik ben nu 74 jaar en ik volg nog steeds les.’

‘Ik heb lange tijd in Merksem gewoond maar nu resideer ik al 30 jaar in Brecht. Daar heb ik ook al meermaals geschilderd. Aan de vaart zijn er hele mooie plekken om dat te doen. De gemeente heeft ooit gevraagd om te exposeren bij hen. Dat heb ik dan ook gedaan met zichtjes van de gemeente. Ik heb landschappen geschilderd, maar ik schilder ook graag figuren. Tijdens de coronaperiode heb ik twee jaar abstract geschilderd, iets wat totaal anders is. Toen waren de ateliers en de academies allemaal dicht. Daarom heb ik een alternatief gezocht.’

‘Verder heb ik geboetseerd, gekapt, grafisch werk gedaan,… Ik spring graag van de ene techniek op de andere. Het winnend werk vandaag is met plakkaatverf geschilderd. De opdracht was gewoon iets van Wilrijk schilderen. Ik ken Wilrijk amper. Ik wist dat de Bist het centrum vormde maar dat is alles. Ik heb me vanochtend ingeschreven. Ik moest om negen uur hier zijn. Ik zag niemand en dacht dat ik als eerste toekwam. Bleek dat ik de laatste was.’

‘Mijn concurrenten waren dus al voor mij bezig. Ik heb mijn tijd genomen. Ik heb rustig gekeken waar het goede licht vandaan kwam en dan heb ik me op de hoek, over het districtshuis, geplaatst. Ik had geen zin om me tussen de bomen te zetten. Die hebben we in Brecht al genoeg. Ik wou werkelijk gebouwen schilderen en de stemming van de straat, met de kermis erbij.’

‘Om 15 uur moesten de werken binnengebracht worden maar ik had om twaalf uur al gedaan. Ik had dus nog tijd om pinten te gaan pakken met vrienden en vriendinnen die ook deelnamen.’

‘Indertijd, toen er nog geld was, had elke gemeente wel een schilderswedstrijd. Ik heb onder meer schilders- en beeldhouwwedstrijden gewonnen in West- en Oost-Vlaanderen, de aquarelwedstrijd in Brasschaat en een tekenwedstrijd in Ronse. Ik heb heel mijn leven in het onderwijs gestaan als leraar Nederlands en Engels. Toen ik vervroegd op pensioen ben gegaan heb ik me volledig toegelegd op het schilderen. Ik ben er dagelijks mee bezig.’

Alle deelnemers kregen een oorkonde en de laureaat mag zijn werk tentoonstellen tijdens de volgende jaarmarkt.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten