• 17/06/2024

Willy, Congolese vader in Antwerpen: ‘Van je rol als ouder kan je nooit vakantie nemen.’

ANTWERPEN – Bij ouderschap wordt er vaak gedacht aan de cruciale rol die de moeder hierin speelt. Toch is de betrokkenheid van de vader zeker niet onbelangrijk.

 Het is daarom dat het Internationaal Comité vzw en Avansana vzw de handen in elkaar sloegen om project Vaderkracht te realiseren.  

 Ze gingen aan de slag met een groep vaders met een migratieachtergrond. In tegenstelling tot vrouwen, gaan mannen minder snel naar praatgroepen, dus organiseerden ze activiteiten waar deze vaders met hun kinderen heen konden gaan.

 Zo werden er gratis activiteiten aangeboden, zoals een sportdag, of konden ze aan een betalende activiteit deelnemen, zoals een uitstap naar de Zoo van Antwerpen.

 Het project, dat anderhalf jaar duurde, bood ook infomomenten aan waar de vaders konden bijleren over onderwerpen zoals veiligheid en gezondheid. Per activiteit en infomoment waren er ongeveer 50 mensen aanwezig.

 Willy (55), Congolese vader van drie: ‘We leerden dat opvoeding gepaard gaat met verschillende obstakels. Als ouder moet je zoveel rollen spelen.’

 ‘Je bent kok, taxichauffeur, verpleger, … maar van je rol als ouder kan je nooit vakantie nemen. Het is makkelijk om een kind te maken, het zware werk begint negen maanden later.’

 Verschillende vaders gaven aan dat ze graag in gesprek zouden gaan met beleidsmakers. Ze zeggen dat hun grootste drempels ongelijke onderwijskansen voor hun kinderen zijn en onzekere arbeidscontracten voor henzelf.

 Vanmiddag vond er een panelgesprek plaats  in het KAVA Congres Centrum in Antwerpen, waarbij de vaders in gesprek konden gaan met Bart Somers en Karim Bachar.

 Tijdens dit gesprek kwamen vragen over inburgering en het combineren van werk-en gezinsleven naar boven. Hiernaast kwam de mogelijkheid tot sanctionering op het Groeipakket ook aan bod.

 Bart Somers (Open Vld, links op de foto), Vlaams minister van gelijke kansen: ‘Ik ben geen voorstander van het sanctioneren via kindergeld. Daar moet men afblijven. Ouders moeten wel op hun ouderlijke verantwoordelijkheid worden aangesproken.’

 ‘Ze moeten bijvoorbeeld naar oudercontacten gaan. Het is belangrijk dat zij weten wat er op school gebeurt, maar sanctioneren op kindergeld zorgt alleen voor nadelen voor het kind.’

 ‘We kunnen hen ook stimuleren, door bijvoorbeeld een extra toeslag te geven als hun kindje naar de kleuterschool gaat. Dat is belangrijk want hier leren ze Nederlands en sociale vaardigheden.’

 Karim Bachar (Vooruit, rechts op de foto), schepen voor gelijke kansen: ‘Het geld van het Groeipakket moet absoluut gaan naar de belangen van het kind. Als zou blijken dat een bepaalde groep dit in andere zaken investeert en hun kind hier nadelen van ondervindt, dan wordt een klein deel terug getrokken en gebruikt om in het onderwijs te steken. Toch ben ik ook van mening dat je van het Groeipakket afblijft.’

 Project Vaderkracht bleek een groot succes want zowel de vaders, als de kinderen gaven unaniem aan dat ze dit willen verderzetten.

 Caro STORMS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten