• 27/05/2024

Willebroek gaat extra controleren op zwerfvuil en sluikstort  

WILLEBROEK – Vanaf vandaag tot en met zondag 8 oktober wordt de Week van de Handhaving gehouden in Willebroek. Tijdens deze week worden er extra controles uitgevoerd op zwerfvuil en sluikstort, maar de bijzondere nadruk ligt op het aanpakken van problemen met DIFTAR-containers die buiten blijven staan en het verminderen van het aantal sigarettenpeuken die op straat of in het riool belanden.

Willebroek zet zich al jaren in om de problemen van zwerfvuil en sluikstort te verminderen, door middel van sensibilisering en gerichte opruimacties. Jaarlijks wordt, in samenwerking met Mooimakers, de Week van de Handhaving georganiseerd om extra aandacht te vragen voor het probleem van sluikstort en zwerfvuil. OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) zet deze week meer dan 40 handhavingsteams extra in om te handhaven op zwerfvuil over heel Vlaanderen. Ook in Willebroek volgen er gerichte controles.

 Dit jaar wil de gemeente de sigarettenpeukenproblematiek onder de aandacht brengen door twee innovatieve peukenstembussen te plaatsen op prominente locaties in het centrum. Met deze vernieuwende aanpak krijgen rokers de kans om deel te nemen aan de discussie over peuken op straat. Rokers kunnen hun stem uitbrengen door simpelweg hun peuken in de stembussen te deponeren als reactie op gestelde vragen. Deze aanpak maakt de problematiek van sigarettenpeuken tastbaar.

 Bavo Anciaux (Open Vld, zie foto), schepen van omgeving, huldigde vanochtend de eerste peukenstembus in op het August Van Landegemplein.  ‘Het feit dat we de bus hier gehangen hebben is een stuk vanuit een sensibiliseringsactie, een bewustmakingsactie naar rokers toe om toch hun peuken niet op de grond te gooien omdat het tien tot vijftien jaar duurt eer die peuk effectief afgebroken is in het milieu. En dat zorgt op die manier voor vervuiling. De reden dat we dit doen is vanuit een preventieve actie, maar deze week zal er echt wel gesanctioneerd worden. Zowel politie als de GAS-ambtenaren en de mensen van OVAM zullen rondgaan en specifiek controleren op peuken en op andere inbreuken, zoals sluikstorten. Er wordt uiteraard altijd op ingezet maar deze week doen we een extra inspanning om deze problematiek in de aandacht te brengen. Daarom communiceren we er ook extra over.’

 ‘Uiteraard is dit een werkje dat we alle weken proberen te doen. Er zijn initiatieven zoals afvalvrije scholen waar we, samen met IVAREM, proberen om kinderen bewust te maken van wat afval is en op welke manier ze er moeten mee omgaan. Wanneer je hier op het plein rondkijkt, dan merk je dat er wel iets ligt. Het is een werk waar we blijven op inzetten. De tweede stembus hangt op het Louis De Naeyerplein. We laten ze voorlopig hangen tot ze moeten leeggemaakt worden en dan zien we wel of we ze kunnen gebruiken voor nieuwe acties. Wij doen ook een aantal activiteiten zoals Dag van het Park, en het zou kunnen dat we de bussen naar die evenementen meepakken. Bedoeling is dat men mensen het opmerken maar eens men het gezien heeft gaat het misschien een stuk van zijn doel missen. Kijk maar eens rond, mensen hebben genoeg mogelijkheden om peuken in de vuilbakken te gooien.’

Naast de sigarettenpeukenproblematiek benadrukt de gemeente het belang van het juist aanbieden en opruimen van DIFTAR-containers. Anciaux: ‘DIFTAR-containers mogen vanaf 19 uur één dag voor de dag van inzameling buiten worden geplaatst en moeten voor het einde van de inzameldag van de stoep worden verwijderd.’ .

De gemeente roept alle inwoners op om deel te nemen aan deze inspanning en samen te werken aan een schonere en groenere toekomst. Inwoners kunnen zich aanmelden als buurtvrijwilliger en ontvangen zo gratis materiaal om zelf zwerfvuil op te ruimen. Wie liever thuis helpt, kan bijdragen door de stoep voor het huis een extra keer te vegen.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten