• 24/07/2024

Wilfried Peeters-fietsroute loodst je langs de mooiste plekjes van en rond Mol

MOL – Sinds vanochtend kan je aan café “t Smetje (Sluis 80) in Mol vertrekken voor de gloednieuwe Wilfried Peeters-fietsroute. De fietsroute is 77 kilometer lang en bestaat uit twee lussen  van 30 en 47 kilometer. Aan het café vind je een infobord met de route, die ook bewegwijzerd is.

Bij de officiële opening was een flink deel van het schepencollege aanwezig maar ook een aantal (ex-) renners, onder meer Tom Steels, Iljo Keisse, Yves Lampaert en Ward Vanhoof. De meeste onder hen verkenden al een verkort deel van het parcours (18,5 kilometer). Het volledige parcours loodst je langs de mooiste plekjes van Mol en de buurgemeenten: het Jacob Smitsmuseum, de Lourdesgrot, het SCK, Sas VI en Sas VII, de Galaxy Studio’s, de molen van Ezaart, de Sint Pieter en Pauwelkerk en het oud-gemeentehuis, Mol-Centrum, het watermolenhuisje, de Nete, Europarcs, Sunparks, de Kempense Golfclub, de Put van Rauw, de Blauwe Kei in Lommel, oude grenspalen, de abdij van Postel, de Steenoven Country Golfclub, de Dodendraad, het oorlogsmonument nav de crash van een Lancaster, het familiestrand in Postel, de Sas4-toren en de kruising van de kanalen, de Baileybrug, de kanaalplas met Zilvermeerhaven Port Adventura, het Zilvermeer en het mountainbeuken-plekje.

Hans De Groof (N-VA), schepen voor sport en toerisme: “In 2019, bij mijn start als schepen van sport en toerisme, ben ik gaan vragen of er geen bewegwijzerde, afgepeilde, fietsroute, kon komen. Dat is in principe niet wat Toerisme Antwerpen voor ogen heeft. Die willen dat dergelijke fietsroutes geënt worden op het fietsknopennetwerk. Nu, een paar jaar later, vroeg Wilfried Peeters, ergens na een overleg in verband met de Zuidkempense Pijl, of wij het niet zagen zitten om een fietsroute te realiseren die zijn naam zou dragen. Jos Daems, de lokale klompenboer, is een fervent koersfanaat en tevens een groot toeristisch ambassadeur van onze gemeente. Hij had wel een paar goede ideeën om het traject uit te stippelen. Ik ging met die vraag terug naar onze dienst Toerisme en gelukkig zagen ze het nu wel zitten om er hun schouders onder te zetten. En ook Toerisme Antwerpen wilde mee. De route kan ook makkelijk afgelegd worden door de recreatieve fietser, met een gewone of elektrische fiets.”

Wilfried Peeters : “Mol heeft vele dingen te bieden. Dankzij deze route kunnen we daar heel veel van laten zien. Qua fietstoerisme is dit één van de mooiste bestemmingen. Op deze manier zetten we onze gemeente nog meer op de kaarten promoten we het wielrennen in de Kempen. Dankzij de gemeente kan ook altijd mijn eigen Grote Prijs hier plaatsvinden wat tegenwoordig niet evident is. Er zijn heel veel wedstrijden in Oost- en West-Vlaanderen maar Antwerpen hinkt wat achterop. Dankzij mijn team slaag ik er toch in van jaarlijks de Zuidkempense Pijl te organiseren.”

Jos Daems, die het grootste deel van de route uittekende, kent Wilfried Peeters al vele jaren. Beiden waren klant van de fietsenwinkel ‘de Kabas’ in Ginderbuiten. “Dankzij mijn vader werd ik gepakt door het wielervirus. Ik ben naar 51 wereldkampioenschappen geweest. Ik zat naast Wilfried in de volgwagen in onder meer de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Qatar en van de Ronde van Californië. In Mol ken ik elke boom. Ik ben op pad gegaan en af en toe ging Wilfried mee om een deel van de route uit te testen.” Wie dit weekend  (van vrijdag 14 tot en met zondag 16 april) de route fietst kan een sleutelhanger ophalen in café ‘t Smetje, de Primeur (Suis 211), en café ‘t Voske (Sluis 166) en zaterdag en zondag ook in ‘t Sluyshof (Brandstraat 225). De route zelf kan je gratis meenemen op de dienst toerisme (Markt 24) of downloaden via https://toerisme.gemeentemol.be/wilfriedpeetersroute

Tekst : Edwin Mariën

Foto’s: Peter Willekens

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten