• 21/04/2024

Wijkwerking Hagelkruis en ijssalon Marktje 7 maken een uniek ijsje in Ekeren

EKEREN -Wijkwerking Hagelkruis Ekeren en ijssalon Marktje 7 slaan voor de 23ste Hagelkruisfeesten op zondag, 2 juli de handen in mekaar voor de creatie van een uniek ijsje.

Voor de bijna grootste rommelmarkt van Ekeren (met animatie) gaan Loes en Tom (Marktje 7) op zoek naar een bijzondere ijsjessmaak. Het ijsje zal bovenop mooi versierd worden.

Toen bedevaarders in vroegere tijden naar het Hagelkruis in Ekeren op bedevaart kwamen, kregen ze bier, brood en erwtensoep. Een aantal jaren geleden liet de wijkwerking al zijn eigen bier maken, vorig jaar een postzegelreeks en nu een ijsje.  Het ijsje zal een verwijzing zijn naar die erwten. Het zal een groene kleur hebben en bovenop komen groene bolletjes verwijzend naar die erwtjes. De smaak is nog een geheim. Het ijsje werd vanavond voorgesteld bij Marktje 7.

De Hagelkruiswijk dankt zijn naam aan een oude legende. Volgens de volksoverlevering zouden er lang geleden hevige hagelbuien zijn geweest en felle onweders hebben gewoed in Ekeren en omgeving. Die hagelbuien hadden de veldvruchten verwoest. Daags na een Onze-Lieve-Heer-Hemelvaartsdag, op een vrijdag, was het weer zover. De hagel smolt snel, behalve op één plaats: de hagel bleef liggen in de vorm van een kruis. Onmiddellijk werd de torenklok geluid en de dorpelingen trokken in gebed verzonken naar de plaats van het kruis.

De hagelbuien en onweders hielden nadien op. Uit dankbaarheid werd er een groot arduinen kruis opgericht. Er werden ook Hagelkruisfeesten gehouden, naar verluidt al in de tweede helft van de vijftiende eeuw. Ze waren ook wijd en zijd bekend, want in Aalst werd er toendertijd iemand veroordeeld tot een bedevaart naar het Hagelkruis in Ekeren.

Het Hagelkruis is te vinden in het Groot Hagelkruis aan het Sint-Lambertusinstituut (nu campus Lambertus van scholengemeenschap Moretus Ekeren). Het werd daar door het Davidsfonds van Ekeren heropgericht op 3 oktober 1981.

Marktje 7 is een ijsjeszaak in centrum-Ekeren die deze maand door het weekblad Libelle verkozen werd tot beste crèmerie van Vlaanderen. Ze openden hun zaak tijdens de pandemie en begonnen ijsjes te verkopen uit hun raam. Intussen maken ze hun ijs helemaal zelf en staat er ook een vegan variant op de kaart.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten