• 24/05/2024

‘Wij Zijn Europa’ – fototentoonstelling van Lieve Blancquaert in Mechelen

MECHELEN – Lieve Blancquaert reisde in het voorjaar van 2023 vijf maanden met de camper door heel Europa. Het werd een trip door 27 lidstaten waarin zij gewone Europeanen ontmoette. 

Toen Lieve in 1989, eerder toevallig, de val van de Berlijnse Muur live meemaakte was ze diep geraakt door de emotionele toestanden die ze daar zag. Het leek wel alsof uit het niets, in tien minuten tijd, de hele wereld daar aanwezig was. Die herinnering gaf, samen met het gevoel dat de Brexit voor haar meebracht, de aanzet tot de reis die ze vorig jaar ondernam.

Met het project ‘Wij Zijn Europa’ brengt de topfotografe universele beelden. Lieve heeft oog voor de uitdagingen van de Europese Unie en zocht naar dingen waar we als Europeaan trots op kunnen zijn.

Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest en Björn Siffer, schepen voor Cultuur, zijn zeer vereerd deze tentoonstelling in Mechelen te kunnen voorstellen. Het is één van de hoogtepunten van het stadsfestival ‘Construct Europe’, dat negen maanden lang Europa naar Mechelen brengt in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

(Op de titelfoto van links naar rechts: Björn Siffer, Lieve Blancquaert, Kristof Calvo)

Alle tentoongestelde foto’s © Lieve Blancquaert
Filmimpressies – © Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert geeft tekst en uitleg: ‘Wij zijn allemaal gewone mensen … Wij vormen in Europa een gigantisch lappendeken … We spreken 24 talen en hebben allemaal een verschillende geschiedenis … Het blijft mega belangrijk dat wij alles samen blijven doen … De combinatie van deze expo, het boek dat hierover verscheen en het televisieluik maakt dat wij de gewone mensen die wij tijdens de reis ontmoetten zeer goed leren kennen … Ik was mega-enthousiast toen ik dit pareltje van een tentoonstellingsruimte zag en twijfelde er niet aan de expositie hier te laten doorgaan.’

Lieve Blancquaert poseert bij één van haar werken.

De expo is ondergebracht in vier zalen van het ‘Cultuurcentrum Mechelen’. In een eerste zaal is een installatie ondergebracht met persoonlijke filmbeelden die Lieve tijdens de reis zelf maakte, en die niet in de televisiereeks te zien zijn. Lieve Blancquaert interviewde verschillende mensen met dezelfde, eenvoudige vragen die iedereen kon beantwoorden. Die beelden zijn in een tweede zaal te bekijken. (LB): ‘Voor die interviews werkten wij met steekkaarten in de verschillende talen … De filmbeelden van het resultaat werden maar achteraf, hier thuis, vertaald en ik heb pas toen begrepen wat iedereen verteld heeft. Het is verwonderlijk hoe gelijklopend onze zorgen en vragen zijn …’  

Alle foto’s uit de tentoonstelling © Lieve Blancquaert

De andere twee zalen zijn gevuld met indrukwekkende portretten van diepgaande levensverhalen en laten zien hoe vele dingen door en over elkaar lopen. Zij vertellen een verbindend Europees verhaal. Het geheel is meer dan een bezoek waard.

De tentoonstelling loopt van 16 maart tot en met 30 juni 2024.

Verdere informatie vind je hier .

 

Ivo VAN DE KORPUT

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten