• 23/06/2024

Weyts trekt vergunning Mechelse school in, Rupelwandelzoektocht in Leest

MECHELEN – Het Secundair Algemeen-christelijk Futuristisch Educatiecentrum (S-A-F-E) in Mechelen verliest de erkenning van de Vlaamse Overheid. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist op basis van een negatief rapport van de Onderwijsinspectie. Zo schiet het S-A-F-E-college tekort voor de vakken wiskunde, biologie, chemie, Nederlands en Engels. Er is te weinig leerlingenbegeleiding, te weinig beleidsvoerend vermogen en er werden ook inbreuken tegen de veiligheidsrichtlijnen vastgesteld. De school kreeg al geen subsidiëring van Vlaanderen, maar verliest nu dus ook de mogelijkheid om diploma’s uit te reiken. Weyts: ‘De onderwijskwaliteit voldoet niet. En dan moeten we streng zijn. We mogen de lat niet lager leggen.’.

Het Secundair Algemeen-christelijk Futuristisch Educatiecentrum (S-A-F-E) in Mechelen hanteert christelijke principes en wil zich ook richten op leerlingen met hoogbegaafdheid of leerstoornissen. De school is sinds 2015 erkend door de Vlaamse Overheid. Dit wil zeggen dat het S-A-F-E-college getuigschriften en diploma’s secundair onderwijs mag uitreiken. De school wordt wel niet gesubsidieerd en draait vooral op de vrijwillige inzet van ouders.

Weyts heeft beslist om de erkenning van het S-A-F-E-college in te trekken. De Onderwijsinspectie heeft een reeks tekortkomingen vastgesteld. Zo worden leerlingen in biologie en chemie te weinig getraind in onderzoekvaardigheden, zitten er hiaten in het curriculum wiskunde en wordt het beheersingsniveau voor Nederlands of Engels niet gehaald. De leerkrachten beschikken niet altijd over de infrastructuur of de leermiddelen om de leerdoelen te bereiken. De school heeft geen beleid rond leerlingenbegeleiding, scoort zwak op beleidsvoerend vermogen en er zijn geen afspraken over brede basiszorg en verhoogde zorg. Er werden inbreuken tegen de veiligheidsrichtlijnen vastgesteld. Zo is de infrastructuur niet altijd veilig, zijn er geen noodprocedures voor ongevallen en het brandpreventieverslag ontbreekt. Weyts: ‘We nemen dit soort beslissingen nooit lichtzinnig of met plezier. Dit is hard voor de vrijwilligers die zich hebben ingezet voor dit project. Maar dit gaat over onderwijskwaliteit voor onze kinderen en jongeren.’. De elf leerlingen kunnen dit schooljaar nog afronden in het S-A-F-E-college, maar moeten daarna op zoek naar een erkende school. De Vlaamse Overheid wil samenwerken met het Lokaal Overlegplatform (LOP) Mechelen om voor iedere leerling een plaats te vinden.

Deze zomer kiest Toerisme Rupelstreek voor Leest als uitvalsbasis voor hun wandelzoektocht. Aan de hand van foto’s die op het parcours genomen werden, los je 30 vragen op. Als je dan ook nog de schiftingsvraag juist inschat én het ingevulde formulier tijdig terugbezorgt, maak je kans op mooie prijzen. De zoektocht is drie kilometer lang en daardoor zeker geschikt als activiteit voor het hele gezin, ongeacht het Belgische zomerweer.

Deelnemen aan de fotozoektocht is eenvoudig en kan van vrijdag 3 juni tot en met zondag 16 oktober. Voor vijf euro schaf je een deelnameformulier aan bij Infokantoor Toerisme Rupelstreek, Hoogstraat 27, Boom; Visit Mechelen, Vleeshouwersstraat6, Mechelen; Café Vivelamour, Dorpstraat 11, Leest; Café In den Bareel, Leest-Dorp 11, Leest of Café De Dry Gapers, Molenstraat 1, Leest. Antwoordformulieren kunnen binnengebracht worden tot zondag 23 oktober. De eerste twintig deelnemers winnen een prijs. Uit alle overige deelnemers worden de deelnemende Leestenaars getrokken, waarvan er vijf per loting ook een prijs krijgen. (EM / Foto Toerisme Rupelstreek)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten