• 22/06/2024

Weyts creëert 465 plaatsen in scholen uit Antwerpen en 220 in de Zuidrand

MORTSEL – Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA, zie foto) investeert 34 miljoen euro in extra plaatsen in de klas.

De bijkomende middelen worden toegespitst op de regio’s waar de noden het grootste zijn.

Bijna twaalf miljoen gaat naar het secundair onderwijs in de provincie Antwerpen: 4,4 miljoen voor de Stad Antwerpen, 2,9 miljoen voor onderwijszone Brasschaat, 2,3 miljoen voor onderwijszone Mechelen en 2,1 miljoen voor onderwijszone Mortsel.

De impuls mikt in de hele provincie Antwerpen op 1 235 extra plaatsen. Weyts: ‘We danken de welvaart van Vlaanderen aan kwalitatief onderwijs.’

‘We kunnen het ons dus letterlijk niet permitteren om niet te investeren in de kwaliteit van ons onderwijs én in voldoende plaats in de klas.’

Vlaanderen verwacht tegen het schooljaar 2024-2025 een tekort van tienduizenden plaatsen en investeert daarom in bijkomende capaciteit. Weyts: ‘Elk kind verdient een kwaliteitsvolle plaats op school.’

De 34 miljoen euro wordt uitgegeven in 2021 en komen bovenop de 196 miljoen capaciteitsmiddelen die al eerder waren voorzien voor de periode 2019-2022.

Het nieuwe bedrag wordt toegespitst op het secundair onderwijs en op regio’s waar de noden het grootste zullen zijn.

Er gaat 11,7 miljoen naar 1 235 extra plaatsen in de provincie Antwerpen:

*4,4 miljoen euro voor 465 extra plaatsen in de onderwijszone Antwerpen (de Stad Antwerpen, Wommelgem en Zwijndrecht).

*2,9 miljoen euro voor 305 extra plaatsen in onderwijszone Brasschaat (Baarle-Hertog, Brasschaat, Brecht, Hoogstraten, Malle, Merksplas, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Wijnegem, Zandhoven, Zoersel).

*2,3 miljoen euro voor 245 extra plaatsen in onderwijszone Mechelen (Bonheiden, Boortmeerbeek, Duffel, Haacht, Kampenhout, Keerbergen, Mechelen, Putte, Rotselaar, Sint-Katelijne-Waver, Tremelo, Zemst)

*2,1 miljoen euro voor 220 extra plaatsen in onderwijszone Mortsel (Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Mortsel).

Weyts: ‘We investeren in de kwaliteit van ons onderwijs en dus ook in een kwalitatieve plaats voor élk kind.’

De grootste noden situeren zich buiten onze provincie. In de Vlaamse rand wordt 10,3 miljoen geïnvesteerd voor 500 bijkomende plaatsen in Dilbeek, 435 in Vilvoorde en 160 in Halle. Opmerkelijk: de steden Brussel en Antwerpen krijgen er net evenveel plaatsen bij (465). Verder worden er ook plekken gecreëerd in de zones Sint-Niklaas (410), Ninove (235) en Dendermonde (160). (EM / Foto N-VA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten