• 27/05/2024

Werknemers van Telenet en Eneco realiseren vier hectare nieuw bos in Mechelen

MECHELEN – Vanochtend ging een boomplantactie in Warande en Robbroek van start. Deze boomplantactie is een sterke samenwerking tussen Telenet, Eneco, Vlaanderen, Stad Mechelen en Natuurpunt. Het nieuwe aangeplante bos wordt dan een belangrijk nieuw puzzelstukje voor Natuurpark Rivierenland.

In de tweede helft van november worden in de aangrenzende natuurgebieden Robbroek (Agentschap voor Natuur en Bos) en de Warande (Natuurpunt) 10 400 bomen aangeplant door 1 000 planters. Hiermee wordt meer dan vier hectare nieuw bos gerealiseerd. Het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en Stad Mechelen stelden hun recent verworven gronden ter beschikking. Met de steun van Vlaanderen, Eneco en Telenet wordt het plantgoed gefinancierd en wordt een wandelweg en brug aangelegd in het nieuwe natuurgebied ‘de Warande’. De eerste bomen zijn afgelopen zondag geplant door Mechelse jeugdbewegingen. Het planten van de overige bomen wordt uitgevoerd door personeelsleden van Eneco en Telenet. Wim Verhuur stelt daarvoor materiaal ter beschikking. Wanneer alle bomen geplant zijn, zullen Natuurpunt, Stad Mechelen en Natuur en Bos instaan voor de opvolging.

Bert Clinckers, managing-director van Eneco België: ‘Dit bos ligt in onze achtertuin, aangezien ons hoofdkwartier zich vlakbij de Battelbrug bevindt. Als bedrijf dat hernieuwbare energie produceert, is het logisch dat we een duurzame en positieve impact willen hebben op de lokale gemeenschap waar we gevestigd zijn. Bossen halen CO2 uit de lucht en slaan de koolstof op. Hun belang voor het klimaat is al langer bekend. Daarom zetten we hier echt op in. We zijn trots dat we het natuurgebied De Warande op deze manier verder kunnen versterken.’ Luk Bruynseels, CTO Telenet: ‘Als thuisbasis van Telenet zijn we onlosmakelijk verbonden met Mechelen en de natuur daaromheen. We zijn dan ook verheugd dat we dit project kunnen steunen om ervoor te zorgen dat de lokale gemeenschap vandaag en ook toekomstige generaties kunnen genieten van deze bijzondere, groene omgeving.’

Patrick Princen (Voor Mechelen), schepen van natuur en groenontwikkeling: ‘Zondag, tijdens het Boomweekend, zijn de eerste bomen al aangeplant en vandaag kwamen er nog eens 10 000 bomen bij. Het is een verfrissende activiteit voor de medewerkers van Eneco en Telenet die zo zorgen voor een nog mooiere stad om in te werken en biedt ons allen een fantastisch vooruitzicht voor een grotere biodiversiteit in dit grote nieuwe bosgebied.’

De voetbalclub S.K. Rapid Leest die hier decennia voetbalde, is verplaatst naar een meer centrale en moderne sportsite in Leest. Het terrein dat wordt aangeplant is 25 000 vierkante meter groot. 6 000 bomen en struiken worden aangeplant op ongeveer anderhalve  meter van elkaar. De hoofdboomsoort is zomereik, daar worden er 4 000 van geplant. Daarnaast worden er nog tien andere inheemse boom- en struiksoorten aangeplant. Om de jonge bomen te beschermen tegen konijnen en reeën in de eerste jaren wordt een afrastering voorzien. Warande is een terrein van 13 500 vierkante meter. Hier worden 4 400 bomen en struiken aangeplant op 1,2 meter van elkaar. Daar worden ze in ‘kloempen’ aangeplant. Dit zijn groepjes van een 40-tal bomen van maar twee boomsoorten. Tussen deze ‘kloempen’ wordt er telkens wat vrije ruimte gelaten.

Met deze realisatie wordt één kilometer verhard segment, het Vorendonkstraatje, uit de Animalinasroute vervangen door een bospad door de Warande. Met dit kersverse bos zullen de Animalinas-eekhoorn aan Batteliek en de bever aan Eglegemvijver verbonden worden met elkaar. (EM / Foto’s Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten