• 21/06/2024

WERKloket matcht Oekraïense vluchtelingen met openstaande vacatures

ANTWERPEN – In Den Bell op het Antwerpse Zuid opende vandaag WERKloket. Bij dit loket kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht met alle vragen omtrent de tewerkstelling in Antwerpen. De bedoeling is om het stijgend aantal vluchtelingen na de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk aan een job te helpen, hun vragen rond werk te beantwoorden en zo vacatures op de lokale arbeidsmarkt in te vullen. Stad Antwerpen werkt hiervoor samen met VDAB. VDAB bundelt vacatures voor deze doelgroep online via de hashtag ‘#werkplekvrij’.

In tegenstelling tot andere nieuwkomers kunnen vluchtelingen uit Oekraïne ‘tijdelijke bescherming’ aanvragen. Dit is een speciaal statuut dat de overheid in het leven riep als reactie op de situatie in het door oorlog geteisterde land. Nieuwkomers met dit statuut hebben recht op huisvesting en sociale zekerheid, en krijgen toegang tot de arbeidsmarkt. Zij mogen dus in België werken en moeten geen wachttijd doorlopen.

Erica Caluwaerts (Open Vld, zie foto),  schepen voor werk, economie en industrie: ‘Met dit WERKloket maken we de Antwerpse arbeidsmarkt vlot toegankelijk voor Oekraïense vluchtelingen. Zo begeleiden we hen in samenwerking met VDAB naar een job. Want alles begint met een job. Dat merken we ook aan de vele vragen die we hierover krijgen van Oekraïense vluchtelingen en werkgevers. Samen met de stad wil ik als schepen deze mensen warm opvangen, en werk is hier een essentieel onderdeel van. Met de start van het loket en de versnelde toekenning van het zogenaamde attest ‘bijlage 15’ kunnen we deze ambitie nu waarmaken’

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor sociale zaken:  ‘Zoals we dat doen met álle leefloners, leggen we ook bij deze mensen de klemtoon op het vinden van geschikt werk. Een arbeidsinkomen is immers de allerbeste dam tegen armoede. Daarom ben ik heel blij met de opening van dit WERKloket. Daarnaast bieden we ook psycho-sociale ondersteuning. Dat doen we onder meer in het eveneens vandaag geopende Welkomstpunt in de Cuylitsstraat 22. Dit bevindt zich aan de achterzijde van de Sint-Michielskerk, die door veel Oekraïners wordt bezocht. Daar krijgen de nieuwkomers een warm onthaal, en worden ze wegwijs gemaakt in de stedelijke administratie en dienstverlening. De twee onthaalcentra liggen dicht bij elkaar, wat voor de vluchtelingen in deze moeilijke periode een handig voordeel is.’

VDAB lanceert tegelijkertijd de campagne ‘#werkplekvrij’ om nieuwkomers en ondernemers te matchen. De overheidsorganisatie vraagt ondernemers vacatures waarop Oekraïners kunnen solliciteren op hun website te plaatsen en er de hashtag #werkplekvrij aan toe te voegen. VDAB had eind vorige week bijna 1 700 van deze vacatures op haar website, waarvan ruim 200 in de stad Antwerpen. Het grootste deel van die oproepen is voor huishoudhulpen, en er zijn ook verschillende jobs bij bedrijven uit de industriële sector.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB Antwerpen: ‘We juichen het initiatief van de stad toe. Met onze deelname aan WERKloket in Antwerpen willen we Oekraïense vluchtelingen snel matchen met vacatures. Dit is dan ook een opportuniteit voor VDAB om hierbij aan te sluiten. Ondertussen breiden we onze eigen dienstverlening uit om de stroom nieuwkomers die ook bij ons zal passeren zo goed mogelijk te helpen.’  WERKloket is elke werkdag open van 9 tot 16 uur en is gevestigd in Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen. Meer info is te vinden op www.antwerpen.be/oekraine. (EM / Foto Open Vld)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten