• 22/06/2024

Werkgroep ‘Samen tegen corona’ neemt nieuwe maatregelen in Herentals

HERENTALS – In juli stelde het stadsbestuur de werkgroep ‘samen tegen corona’ samen. In deze werkgroep verenigen de meerderheid en oppositie zich om onder leiding van de burgemeester een relanceplan uit te werken om tegemoet te komen aan de gevolgen van de coronacrisis.

De werkgroep nam al maatregelen op het vlak van vrije tijd en armoedebestrijding. Nu neemt ze een derde reeks maatregelen voor ondernemers. Horeca-uitbaters moeten dit jaar geen terrasbelasting betalen, kermiskramers betalen geen kermisbelasting en marktkramers met een abonnement betalen niet voor de weken dat zij niet op de markt mochten staan. Bij betalingsproblemen is uitstel van betaling mogelijk. De financiële impact voor deze gunstmaatregelen wordt geschat op 185 000 euro.

Schepen van financiën Patrik De Cat (CD&V, zie foto): ‘Door de talrijke maatregelen van de hogere overheden, wordt de financiële impact op 2020 deels gecompenseerd. De ondersteuningsmaatregelen naar de gezinnen en ondernemingen en de inkomensverliezen of diverse activiteiten hebben een impact op uitgaven en ontvangsten. Deze zijn deels verwerkt in het voorstel van de aanpassing van het meerjarenplan. De dossiers waar zowel lagere uitgaven en lagere ontvangsten zijn, worden niet aangepast omdat deze elkaar compenseren. Voor de lange termijn gevolgen zijn we afhankelijk van de hogere overheden die erg gul zijn. In de toekomst zullen zij hun deficit via besparingen moeten wegwerken.’

De stad organiseert drie sfeervolle wandelingen. Je kan ze tussen vrijdag 11 december en zondag 10 januari volledig coronaveilig maken met je gezin, bubbel of knuffelcontact. Schepen van toerisme Stefan Verraedt (N-VA): ‘In Herentals start de wandeling aan het kantoor van de dienst toerisme op de Grote Markt. Men volgt de vijf kilometer lange route van de historische stadswandeling, een combinatie van erfgoed en natuur. Onderweg komt men verrassende lichtfiguren en sfeervol verlichte monumenten tegen. Zowel in Noorderwijk als in Morkhoven kan je een korte, kindvriendelijke wandelzoektocht maken. Beide routes zijn ongeveer 3,5 kilometer lang. Je gaat op zoek naar figuurtjes en wandelt langs enkele leuke lichtdecoraties.’ De routes kan je vinden op www.herentals.be/sfeervolle-wandelingen of je kan de brochures afhalen bij de dienst toerisme (Grote Markt 35). Die is trouwens extra open tijdens de eindejaarperiode. Je kan er ook terecht op zondag 13, 20 en 27 december van 13 tot 17 uur.

Dienstencentrum Convent2 (Augustijnenlaan 26/1) stelt in haar cafetaria en gangen doorlopend werken van de cursisten tentoon. Nog tot einde februari kan je van  9 tot 17 uur een tentoonstelling van de cursisten fotografie bewonderen. Gelieve wel te reserveren via 014-28 20 00 of dienstencentrum@herentals.be. Met een gevarieerd onlineprogramma brengt Cultuurcentrum ’t Schaliken cultuur naar je huiskamer. De komende weken kunnen families met kinderen onder meer genieten van een kerstconcert, een dansworkshop en een tekenfilm. Voor jongeren is er een voorstelling van Theater FroeFroe op Instagram. Volwassenen kunnen hun hart ophalen tijdens de Franse avond van Frank Mercelis en Antoon Offeciers, en ook de vijf optredens van ‘Boke Hertals in uw kot’ kan je nog steeds bekijken. Er komen bovendien nog meer voorstellingen en activiteiten.  Meer info op www.schaliken.be en de Facebook-pagina van ’t Schaliken. (EM / Foto CD&V)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten