• 22/06/2024

Werken voor aanleg van het Zuidpark gaan de laatste fase in

ANTWERPEN – De werken voor de aanleg van het tweede deel van het Zuidpark op de Gedempte Zuiderdokken zijn volop bezig. Op maandag  3 oktober starten ook de werken voor het derde en laatste deel van het park. Het volledige park van zeven hectare, een nieuwe groene ontmoetingsplek voor de wijk, zal klaar zijn tegen de lente van 2024.

Het laatst aan te leggen deel van het park ligt tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat, boven het voormalige Kooldok. Hier komen onder meer speeltuinen, een hondenloopzone, een speelfontein op het Museumplein, en een deel van de voormalige hangar op de Scheldekaaien als pergola. Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling: ‘We starten de derde en laatste fase van de werken aan het Zuidpark op. Dit park is een schoolvoorbeeld van de vergroening die we deze legislatuur nastreven. Zo komen er 123 extra bomen en 30 000 nieuwe planten bij. Het Zuidpark staat ook heel duidelijk voor ‘verblauwing’. Met onder meer een collectieve hemelwaterput van 1,5 miljoen kubieke meter, twee waterbassins (zie foto) en infiltratieleidingen zorgen we voor een slimme omgang met water. Zowel op droogte als wateroverlast weet het nieuwe park in te spelen. Uitkijken nu naar de oplevering van het volledige Zuidpark, voorzien in de lente van 2024.’

Die slimme omgang met water uit zich in het ontwerp van het park, en wordt in samenwerking met water-link gerealiseerd. Het regenwater van de daken rondom het park wordt naar de collectieve hemelwaterput geleid. Het wordt gebruikt voor onder meer het onderhoud van het park, de fonteinen, en de veegwagens van de stad.  Onder de dubbele bomenrijen bevinden zich ondergrondse opvangbakken, die het regenwater van de paden verzamelen en de bomen van voldoende water voorzien. De twee waterbassins in het centrale gedeelte vangen het regenwater van de Vlaamse- en Waalsekaai op. Aan de ene zijde krijgen ze een afboording door een trappenpartij, en wordt de historische kademuur van het Schippersdok hersteld en vernieuwd. Aan de andere kant komt oeverbeplanting. Ook in het centrale gedeelte komen de infiltratieleidingen, die in de toekomst het overtollige regenwater van de straten in de wijk zullen opvangen.

De werken voor de aanleg van het tweede deel van het park, boven het voormalige Schippersdok (tussen de Gillisplaats en de Museumstraat), zijn bezig. Naast een grote grasweide in het midden, twee waterbassins en cirkelvormige zitbanken komt er een wandelpromenade tussen de dubbele bomenrij, en veel groen. Ook de Vlaamse- en Waalsekaai in dit gedeelte ondergaan een transformatie. Deze werken eindigen in de lente van 2023. Vanaf 3 oktober is de Vlaamsekaai in deze zone bereikbaar. De Waalsekaai zal tussen 3 en vrijdag 28 oktober beperkt bereikbaar zijn voor bewoners. Vanaf 28 oktober is ze opnieuw volledig bereikbaar vanuit de Luikstraat, de IJzerenpoortkaai en de Visserskaai.

Op 3 oktober starten de nutswerken op de Vlaamsekaai tussen de Verlatstraat en de Scheldestraat. Parkeren op de Vlaamsekaai in deze zone is niet meer mogelijk tot het einde van de werken begin 2023. Het kruispunt met de Scheldestraat en de Vlaamsekaai wordt een aantal dagen afgesloten. Ook de Verlatstraat en de Vorstermanstraat worden een aantal weken afgesloten richting de Vlaamsekaai. Van 3 oktober tot de zomer van 2023 is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat. Alle horecaterrassen in die zone sluiten van 3 oktober tot de zomer van 2023. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten