• 18/07/2024

Werken voor aanleg van het SteenWegPark in Mechelen-Zuid van start gegaan

MECHELEN – Vandaag startten de werken voor de aanleg van het SteenWegPark in de stationsomgeving in Mechelen-Zuid. Het buurtpark van 7 400 vierkante meter krijgt een speelzone, picknickruimte en veel groen, met onder meer een fruitboomgaard. De functies spelen, ontspanning en ontmoeting staan centraal. Dat hebben buurtbewoners mee bepaald tijdens verschillende inspraakmomenten. Het park opent aan het begin van de zomer.

Met de opening van de tangent in 2022 verdween heel wat autoverkeer in Mechelen ondergronds. Daardoor kwam er in de stationsomgeving plaats vrij voor drie nieuwe parken, elk met een eigen invulling: het SteenWegPark, Postzegelpark en Colomapark. Studiebureau OMGEVING uit Berchem tekende de ontwerpen uit op basis van de input van buurtbewoners, betrokken verenigingen en andere geïnteresseerde Mechelaars. In afwachting van de definitieve heraanleg werden de Brusselsesteenweg (binnenkort SteenWegPark) en de Colomalaan (binnenkort Colomapark) onthard. In het SteenWegPark werden al 22 bomen geplant, die zo een voorsprong konden nemen. Vandaag startte aannemer Hertsens Wegenwerken uit Zwijndrecht met de definitieve aanleg.

Patrick Princen (Voor Mechelen, zie foto), schepen van Natuur- en groenontwikkeling en Parken en stadstuinen: ‘Vandaag kunnen we ons al niet meer voorstellen dat hier vroeger duizenden auto’s per dag van en naar de E19 in Mechelen-Zuid reden. Nu geraken zij vlot via de tangent en de Margaretatunnel naar het station, het centrum of Mechelen-Noord. Sinds de ontharding kunnen buurtbewoners hier weer ademhalen en in de zomer ervaren ze meteen het verkoelende effect.  We richten een avontuurlijk speellandschap in met wadi’s en speelheuvels, een grasveld met picknickbanken onder de bomen en een podium voor bijvoorbeeld buurtfeesten. Dit moet tegen de zomer klaar zijn. In de herfst planten we nog een pluktuin met perenbomen, appelbomen en bessenstruiken aan.’

Het bestaande speelplein langs de Brusselsesteenweg blijft behouden en wordt mee geïntegreerd in het park. De nieuwe speelzone bevindt zich centraal in het ontwerp en wordt een avontuurlijk heuvellandschap als tegenhanger voor het eerder klassieke bestaande speelpleintje. De inrichting van de speelzone kreeg vorm tijdens een participatietraject van Kind & Samenleving met een subsidie van de Vlaamse overheid.

Deze avontuurlijke speelplaats grenst aan het polyvalent grasveld waar ouders kunnen rusten of picknicken terwijl ze hun spelende kinderen in de gaten kunnen houden. Ook petanque, picknick of frisbee zijn activiteiten die hier kunnen plaatsvinden. Aan de rand bevindt zich een podium dat flexibel kan worden ingezet voor buurtfeesten of kleinschalige optredens maar doorheen het jaar ook als ontmoetings- en rustplek voor omwonenden. Naast het podium bevindt zich een picknickzone beschut onder de bomen.

Aan de andere zijde van de avontuurlijke speeltuin komt in de herfst een pluktuin met fruitbomen en verschillende bessenstruiken. Afgelopen september vond een proeversmoment plaats van het Pomologisch Collectief (POMKO) om te kiezen welke veertien fruitbomen er geplant zullen worden. De deelnemers kozen voor acht appelbomen en zes perenbomen, zowel gangbare appel- en perenbomen als Mechelse inheemse soorten. Een halfverhard zigzaggend wandelpad brengt wandelaars langs gevarieerde parkkamers en benadrukt de functie als verblijfplaats en geen fietsdoorsteek. Fietspaden bevinden zich nu al langs het park. Aan enkele ingangen komen infoborden en fietsnietjes. Er wordt gebruik gemaakt van ledverlichting met regelbare lichtregimes. Het kostenplaatje voor de aanleg bedraagt 475 000 euro, inclusief BTW. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten