• 14/07/2024

Werken tussen Dessel en Retie en aan Sint-Willibrorduskapel Mol

MOL – Deze maand staan er drie wegwerkzaamheden gepland op de N18 tussen Dessel en Retie. Deze werken maken het voor inwoners van Mol moeilijker om de E34 te bereiken. Tussen maandag 12 en vrijdag 16 april vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer het wegdek in Dessel centrum, ter hoogte van de Markt. De week erna, vanaf maandag 19 april, wordt er drie weken gewerkt ter hoogte van Werbeek (Retie, gemeentegrens met Dessel). Ten slotte vinden er vanaf mei tot augustus werken plaats aan de nutsleidingen en fietspaden tussen Dessel en Retie. Hou de volgende weken en maanden dus rekening met hinder en omleidingen. Om de E34 te bereiken rijd je best naar de Geelsebaan (N118), onder meer via de Castelsebaan.

In de tweede helft van april starten de restauratiewerken aan de Sint-Willibrorduskapel in Ezaart. Het kapelletje gebouwd in 1696, is het enige overblijvende gehuchtskapelletje van de gemeente Mol. Sinds 1948 is het een beschermd monument. De restauratiewerken moeten de kapel in al z’n glorie herstellen. Zo kunnen ook volgende generaties volop genieten van dit historisch waardevol erfgoed.

Zoals alle beschermde monumenten in eigendom van de gemeente, werd van de Sint-Willibrordus (zie foto) en Sint-Marculphuskapel een beheersplan opgemaakt. Hierin wordt opgenomen welke restauratiewerken moeten uitgevoerd worden. Na goedkeuring van dit beheersplan werden erfgoedpremies aangevraagd bij het Agentschap Onroerend Erfgoed om de meest dringende werken te laten uitvoeren. Het betreft de restauratie van het dak en daktorentje, uitgevoerd door Borg Bouw uit Lille en het toegankelijk maken van de zolder en nazicht van het houten gewelf, uitgevoerd door Basalt uit Ekeren.

De Sint-Willibrorduskapel ligt in de bebouwde kom, tussen de dorpswoningen en langs de belangrijke weg van Mol naar Geel. Het is een eenvoudig zaalkerkje opgetrokken uit bak- en zandsteen onder een zadeldak met een zeszijdig klokkentorentje. Het klokje, genaamd Sint-Hubertus, weegt 100 kilogram en is afkomstig van de oude beiaard van de abdij van Averbode.

De kapel werd opgetrokken in barokstijl, op initiatief van de onderpastoor van Mol-Centrum Theodorus Pots, ter vervanging van een middeleeuws gebedshuis. Om de onkosten te dekken, leende men 800 gulden. Het overige geld werd bijeengebracht door verschillende priesters, inwoners van Ezaart en de familie Ooms. De kapel deed, tussen 1919 en 1923, dienst als klaslokaal.

Op zaterdag 24 april kan je genieten van het Mexicaans fairtrade gerecht ‘pollo con salsa de chocolate’ en eventueel bijpassende wijnen. Bestellen kan voor zaterdag 17 april via het bestelformulier dat je terugvindt op de websites van Wereldwinkel Mol, Kara Karacomité, NicaMol en Transitie Mol – Balen. Haal je bestelling af op 24 april aan de Wereldwinkel op het Santo Tomásplein 1 op een door jouw gekozen moment. Je betaalt acht euro per portie van 450 gram. Voor vegetariërs voorziet men een aangepast gerecht. Wereldwinkel Mol organiseert elk jaar fairtrade zomerrestaurants. Door de coronamaatregelen gingen ze dit jaar niet door. Dit vierde afhaalrestaurant is het laatste in de reeks. (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten