• 24/05/2024

Werken aan vijver Valaarpark, drie genomineerden voor Geitetrofee

WILRIJK – Volgende maand starten aanpassingswerken aan de vijver van het Valaarpark. Blikvanger wordt een vlonderpad dat over de waterpartij loopt.

Het Valaarpark is een voormalig kasteeldomein en staat ook bekend als het Hof Van Mols. Het bevindt zich tussen de Valaarstraat, de Berkenrijslaan en de Boomsesteenweg. Langsheen die baan ligt in het bospark een vijver (zie foto) met een wandelpad eromheen. De aanpassingswerken hebben als doel de kwaliteit van de vijver en het wandelpad te verbeteren.

Over de ganse oppervlakte van de vijver (circa 1 200 vierkante meter) wordt slib verwijderd om de waterkwaliteit te verbeteren. Er vinden beschoeiingswerken plaats aan de westelijke helft van de vijveroever. Dit gebeurt met trapsgewijze betuining. Zo wordt voorkomen dat het wandelpad erodeert. Er wordt over de vijver een vlonderpad met ballustrade aangelegd met een totale lengte van 25 meter dat twee meter boven het waterniveau ligt. Zo kunnen bezoekers extra genieten van de waterpartij en de parkomgeving.

Hans Ides (CD&V), districtsschepen voor groenvoorziening: ‘Met het vlonderpad willen we de mogelijkheid creëren aan de buurtbewoners om nog meer te genieten van een wandeling in het Valaarpark en over de historische kasteelvijver. Meteen pakken we die vijver helemaal aan door er slib te ruimen. Zo verhogen we daar de waterkwaliteit zodat de vijver er opnieuw prachtig komt bij te liggen.’

De werkzaamheden starten begin december en zijn afgerond rond zondag 15 januari als alles volgens plan verloopt. Er wordt een tijdelijke toegang gecreëerd langs de Boomsesteenweg. Zo moeten er geen vrachtwagens door het park rijden. Om deze toegang mogelijk te maken wordt een deel van de afsluiting tijdelijk verwijderd. Tijdens de werkzaamheden wordt rondom de parkvijver een werfzone afgebakend die niet toegankelijk is voor parkbezoekers. De rest van het Valaarpark, inclusief het pad tussen de Berkenrijslaan en de Valaarstraat, blijft open.

Solidariteitskoor Frappant, Lydia Baeck en dierenvoedselbank Poezewoef zijn genomineerd voor de Wilrijkse Geitetrofee. Daarmee bekroont het district elk jaar een verdienstelijke inwoner of vereniging. De Wilrijkenaren kiezen de winnaar tijdens de Kerstdrink van het district op de Bist op zaterdag 10 december tussen 14 en 16 uur.

Lydia Baeck woont op het Valaar en is 86 jaar. Ondanks die leeftijd bezoekt ze maandelijks tientallen eenzame personen voor een babbel. Ook is Lydia vrijwilliger bij tal van sociale organisaties zoals Warme Buurt Wilrijk en Samana. Dierenvoedselbank Poezewoef helpt dierenbaasjes die het financieel moeilijk hebben met voedselpakketten voor hun huisdier. Poezewoef springt ook bij in onder meer het castreren, steriliseren en chippen van huisdieren. Solidariteitskoor Frappant werd opgericht door Bob De Pooter in Wilrijk en repeteert er nog steeds. Onder het motto ‘Een stem voor de stemlozen’ geeft Solidariteitskoor Frappant optredens waarmee ze goede doelen steunen in binnen- en buitenland. (EM / Foto District Wilrijk)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten