• 14/06/2024

Werken aan A12 duren langer, ook werken aan Kennedyfietstunnel en op N10

WILRIJK – Sinds 5 augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in verschillende fases uitgebreide onderhoudswerken uit op de A12 in Wilrijk. Tijdens het eerste uitgebreide weekend werd de A12 richting Brussel afgesloten. Dit weekend (vanaf morgenavond 20 uur) en begin volgende week is de A12 richting Antwerpen aan de beurt. Na overleg met de aannemer is beslist om de werken, ondanks de voorspelde warmte, te laten doorgaan. De werken zullen hierdoor wel een dag langer duren dan oorspronkelijk voorzien.

Het verse asfalt heeft bij hoge temperaturen boven de 30 graden meer tijd nodig om voldoende af te koelen. Pas wanneer het asfalt voldoende is afgekoeld, kan het verkeer veilig over het nieuwe wegdek rijden. De afsluiting van de A12 richting Antwerpen duurt daardoor tot donderdagochtend 18 augustus (5 uur) in plaats van woensdagochtend 17 augustus. Verkeer van Brussel naar Antwerpen wordt aanbevolen via de E19 te rijden.

Op 16 augustus start AWV met de herstellingswerken van het tweede afdak aan de toegang van de Kennedyfietstunnel op de Antwerpse rechteroever. Er wordt een oversteekplaats voorzien voor fietsers die de tunnel willen in- en uitrijden of ze kunnen de werfzone passeren via een fietszone op de rijbaan. Daarvoor wordt één rijstrook op de d’Herbouvillekaai ingenomen. De Kennedyfietstunnel blijft steeds toegankelijk via één ingang. Het gemotoriseerd verkeer kan beurtelings langs de werf rijden met behulp van tijdelijke verkeerslichten.

De dakplaten van de vier toegangen naar de Kennedyfietstunnel op rechteroever zijn aan vernieuwing toe. Een eerste afdak werd vernieuwd in maart. Vanaf dinsdag 16 augustus start een aannemer met de herstellingswerken van het afdak aan de kant van de Schelde, richting stadscentrum. Ongeveer 200 vierkante meter aan nieuwe metalen dakplaten worden geïnstalleerd. Aan elke zijde van de d’Herbouvillekaai zal er daarna een toegang met nieuw afdak beschikbaar zijn.

De herstellingswerken aan het afdak zullen ongeveer twee weken duren. AWV voorziet een aparte zone voor de fietsers naast de werf, gedeeltelijk over de rijbaan. Daarvoor wordt één rijstrook afgezet. Het gemotoriseerd verkeer kan nog steeds in beide richtingen doorrijden, over een versmalde rijstrook, via tijdelijke verkeerslichten. De tunnel blijft tijdens de werken steeds toegankelijk via één inrit. Tunnelgebruikers zullen wel eerst moeten oversteken, aangezien het afdak aan de zijde van de Schelde wordt vernieuwd. Daarvoor wordt een oversteekplaats voorzien.

In Heist-op-den-Berg hervatten de nutsmaatschappijen en het AWV vanaf dinsdag 16 augustus de werken langs de N10, tussen het kruispunt met de Houwstraat en de rotonde Fabiola. Het verkeer op de N10 kan steeds in beide richtingen door, maar moet aan de werfzone wel beurtelings over de vrije rijstrook. Hiervoor worden tijdelijke verkeerslichten ingezet.

Op 16 en 17 augustus maakt de aannemer eerst een doorsteek onder de aansluiting van de Werftsesteenweg op de N10. Hierdoor is de Werftsesteenweg twee dagen afgesloten voor auto’s en fietsers en moet plaatselijk verkeer naar deze straat een omleiding volgen. Doorgaand verkeer op de N10 kan in beide richtingen blijven rijden.  (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten