• 20/06/2024

Wereldpremière voor Mortsel Dorp-concerten, innovatief project in Kontich

MORTSEL – Het jong vrouwenkoor Amaranthe uit Oudenaarde, onder leiding van dirigent Johannes Dewilde, brengt op zondag 23 april in samenwerking met de Argentijnse gitaarvirtuoos Luciano Massa in wereldpremière het programma ‘DIA TRAS DIA’.

Amaranthe staat sinds 2022 in de categorie ‘kamerkoren’ op de eerste plaats op de wereldranglijst van Interkultur. Op de World Choir Games in 2021, georganiseerd in Vlaanderen, werd het koor tweemaal gekroond tot wereldkampioen. Onder leiding van Johannes groeide deze hechte groep uit tot een gevestigde en gerespecteerde waarde in het koor- en muziekleven in Vlaanderen en Europa.

Johannes zelf is internationaal gewaardeerd als koorcoach, en ook als jurylid voor festivals, wedstrijden en conservatoria. Dit jaar zal hij jureren op de European Choir Games in Zweden. Luciano Massa studeerde af als professor klassieke gitaar aan de Universidad Nacional de La Plata in Argentinië. Hij speelde talrijke concerten in diverse landen en woont momenteel in Gent. In zijn nieuwe thuisstad combineert hij concertoptredens met het geven van lessen klassieke gitaar aan de Kunstacademie van het GO!

‘DIA TRAS DIA’ wordt een veelzijdig concert met Spaanstalige liederen uit alle windstreken, deels a capella, deels met gitaarbegeleiding. Verwacht je aan een kleurrijk, gevarieerd, virtuoos maar ook intiem concert. Frivool en speels, melancholisch en innemend. Amaranthe neemt je mee naar Spanje, het Baskenland en Latijns-Amerika. Speciaal voor de gelegenheid schreef de Belgische componist Noah Thijs met DIA TRAS DIA de titelsong voor deze productie, waarvan de wereldpremière voorzien is voor de Mortsel-Dorp Concerten.

Het concert vindt plaats in de Sint-Benedictuskerk, Dorpsstraat 1. Kaarten in voorverkoop kosten twaalf euro tot dinsdag 18 april. Te bestellen door overschrijving van het juiste bedrag op BE36 7380 3925 2181 van de Mortsel-Dorp Concerten of via 03 449 06 13. Kinderen tot en met twaalf jaar genieten van een voordeeltarief van vijf euro. Kaarten aan de kassa kosten veertien euro. Na het concert worden alle aanwezigen uitgenodigd om samen met de muzikanten en de organisatoren een glaasje te drinken op tien jaar Mortsel-Dorp Concerten. De kerk is volledig rolstoeltoegankelijk. Wel best vooraf een seintje geven op 03 449 06 13 of via wilfried.decleyn@telenet.be.

Ondanks alle inspanningen zijn er in Vlaanderen nog plaatsen waar voorlopig geen rioleringsnet is aangelegd of waar de aanleg van rioleringen niet mogelijk is. Zo belandt vervuild water in de natuur met mogelijke geurhinder.

Waterbedrijf Pidpa en Lokaal Bestuur Kontich starten met een innovatief project waarbij geactiveerde micro-organismen periodiek worden toegevoegd aan het afvalwater van de betrokken woningen in Kontich. Viermaal zullen zij hiervoor het komende jaar een bidon komen ledigen in een toilet van de woningen. Dit zal de werking van de septische putten verbeteren, met aanzienlijk minder geurhinder en minder vorming van slib tot gevolg en dus een betere waterkwaliteit in de grachten.

Willem Wevers (N-VA), schepen van openbare werken: ‘We werken keihard om alle woningen in Kontich effectief aan te sluiten op de riolering, maar allemaal tegelijk is zowel budgettair als qua opvolging niet mogelijk. Daarom zijn innovatieve én biologische oplossingen meer dan welkom.’ (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten