• 14/04/2024

Wereldkampioen en Wilrijkenaar Christian Iguacel gehuldigd op stadhuis van Lier

LIER – Vanochtend werd Christian Iguacel (zie foto) gehuldigd door burgemeester Rik Verwaest en Ivo Andries (beiden N-VA), schepen van sport, op de pui van het stadhuis in Lier. Iguacel woont in Wilrijk maar is aangesloten bij Atletiekclub Lyra. Hij behaalde op het WK indoor atletiek in Glasgow een gouden medaille op de 4×400 meter met de Belgian Tornados.

Iguacel: ‘Deze huldiging is op een speciale manier tot stand gekomen. Ik was met vrienden naar de Donkfeesten geweest. We vierden iemand zijn verjaardag. Via iemand van de club zijn we met de burgemeester in contact gekomen. Daar heeft hij de belofte gemaakt dat als ik een medaille zou behalen op een WK of de Olympische Spelen, hij me zou vieren op het stadhuis. De medaille heb ik geregeld, voor de viering hebben de burgemeester en de stad Lier gezorgd. Vroeger was ik aangesloten bij Atletiek Vereniging Kontich Aartselaar maar op een bepaald moment kom je tot het besef dat je grotere doelen hebt en dat je meer ambieert dan dat de club kan bieden. Ik wou een andere trainer, die iets professioneler te werk ging en die focuste op internationale successen. Toen kwam ik ook uit op het financiële plaatje dat er mee voor zorgde dat ik koos voor Lyra, de club waar ook mijn trainster, Lieve Van Mechelen, deels door betaald wordt.’

‘Ik heb drie vaste pistes waar ik train: Herentals, Lier en Louvain-la-Neuve (indoor). Als ik individueel train doe ik dat in Lier, train ik in groep dan is dat in Herentals. Ik doe redelijk wat stages, zeker dit jaar omdat het Olympisch is. Ik probeer in ideale omstandigheden naar elk kampioenschap toe te leven. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ik binnenkort naar Curaçao afreis waar we drie weken zullen verblijven. Dan volgen de World Relays (op zaterdag en zondag 5 mei) op de Bahamas. Dat is meteen het kwalificatietornooi voor de Spelen. De laatste dagen voor die wedstrijden trainen we samen maar voor het overige heeft iedereen zijn programma en zijn eigen punten waar hij op wil presteren. Bij de ene is dat wat vroeger op het seizoen dan bij de andere met het doel om dan uiteindelijk samen op het kampioenschap te pieken.’

‘Ik loop dus in hetzelfde team als de Borlee’s, toch een naam in België. Vorig jaar, op het WK in Boedapest, bestond er wat twijfel over omdat ze een finale hadden gemist maar toen werd er extreem snel gelopen in vergelijking met andere jaren waardoor je niet kan zeggen dat de Belgen slecht waren. Voor mij is het goed dat er een grotere vijver is om uit te vissen want dat zorgt ervoor dat elke atleet extra scherp staat, in dit geval ook de Borlee’s. Ik denk dat ze sowieso gaan proberen de Spelen te halen want dat is de enige medaille die ontbreekt op hun palmares. Ze gaan niet een heel seizoen trainen om vervolgens niet naar Parijs te gaan. Ze hebben sowieso ambities en kunnen nog snel lopen. Wil dat zeggen dat er voor mij geen plaats is in de basisvier? Ik weet dat niet. Uiteindelijk was er in Glasgow ook een tweede Borlee, die niet gelopen heeft. Wanneer je uitgaat van je eigen sterkte en je snel bent dan loop je je in de kijker van de bondscoach. Als je allemaal hetzelfde niveau haalt, zal hij wellicht eerder voor ervaring kiezen. In de komende vier maanden tot de Spelen kan er vanalles gebeuren, zowel positief als negatief.’

België moet bij de eerste veertien eindigen op de World Relays om zich te plaatsen voor de Spelen. En dat op 32 landen. Een makkie toch? ‘Er worden vier reeksen gelopen. De nummers één en twee gaan automatisch naar de Spelen. Dan zijn er nog zes tickets te verdienen. Daarvoor loopt men nogmaals drie reeksen met de overblijvende landen waar opnieuw de twee snelsten van doorgaan. Als iedereen doet wat hij moet doen is het voor 95 procent zeker dat alle 4×400 meter-ploegen zich zullen plaatsen voor Parijs. We hebben ondertussen zo’n groot palmares opgebouwd dat dit zeker niet mag ontbreken. Ik ga er met heel veel vertrouwen naar toe.’

Bondscoach Jacques Borlee neemt na de Spelen afscheid van het team. Wat dan? ‘Ik heb dat ook maar gelezen. Hij is de man die de pionnen moet aansturen maar we trainen allemaal individueel dus onze prestaties zijn ook de verdienste van onze individuele trainers. Zijn opvolger heeft een heel zware taak maar daar moet ik niet meteen mee bezig zijn. Ik moet gewoon snel lopen.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten