• 24/06/2024

Wereldcongres Hands ON! komt naar Mechelen, 106 gedichten geadopteerd

MECHELEN – In 2023  mag Mechelen zich gaststad noemen voor het Hands ON! – congres. Na het Europees congres van Worldchefs in 2019 is dit het tweede grote internationale associatiecongres dat neerstrijkt in Mechelen.
 
Hands on what? Hands On! Is de internationale vereniging van kinderen in musea. Met hun werking pleiten ze ervoor dat musea nieuwsgierigheid en verbeelding moeten prikkelen bij de kinderen die ze bezoeken. De organisatie zet zich in voor de professionalisering van alle musea waar kinderen welkom zijn, niet alleen op het gebied van tentoonstellingsontwerp en programma’s, maar ook op het gebied van financieel en personeelsmanagement.
 
‘Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Het Hands On!-congres heeft een sterke reputatie, een sterk inhoudelijk programma en een groot engagement van de deelnemers. Het congres kent daardoor een opmerkelijk groot wereldwijd bereik. We versterken hiermee onze internationale uitstraling en onderstrepen de voortrekkersrol als Mechelen Kinderstad.’
Hands On! organiseert Europa’s enige museumcongres voor kinderen om de ontwikkelingen op het gebied van kindereducatie in musea, kindermusea en wetenschapscentra te verkennen. Tijdens de conferentie komen keynote sprekers aan bod en worden workshops en exclusieve museumbezoeken georganiseerd. In samenwerking met de European Museum Academy zal tijdens de conferentie de Children in Museums Award uitgereikt worden.
 
Siffer: ‘Congressen creëren een economische meerwaarde voor lokale handel en horeca, maar naast een economische return draagt het congres een maatschappelijke meerwaarde voor Mechelen met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat Mechelen als toeristische bestemming bijzonder populair is bij gezinnen met kinderen en dat we daarin zelfs buitenproportioneel hoog scoren. Onze jarenlange inspanningen werpen dus hun vruchten af.’ Er worden zo’n 200 tot 300 deelnemers verwacht: professionals van musea en wetenschapscentra, die zich toeleggen op het ontwikkelen van een aanbod voor jonge bezoekers. Het congres duurt drie dagen en vindt plaats van woensdag 25 tot vrijdag 27 oktober 2023. 
 
Van morgen donderdag 27 januari tot en met woensdag 2 februari is het de Week van de Poëzie. Eind december adopteerden 106 Mechelaars via de bibliotheek een weesgedicht, van gekende auteurs uit de poëziewereld, maar ook van jong Mechels talent. Schoonschrijvers en illustratoren brachten ze aan op de ramen en het resultaat kun je nu ontdekken al wandelend door de Mechelse straten.
Rina Rabau (Groen), schepen van sociale cohesie: ‘De gekozen gedichten werden door zestien vrijwillige schoonschrijvers en illustratoren aangebracht op 106 ramen, verspreid in Mechelen.’ Alle locaties zijn terug te vinden op de website van Het Predikheren. Via de app izi.travel kun je zoeken op ‘Weesgedichten spotten’ en zo zelf een tochtje uitstippelen langs de raamgedichten of kiezen voor uitgestippelde route.  Twee klassen van het vijfde jaar BA Caputsteen schreven gedichten en maakten prachtige illustraties. De originelen zijn te bewonderen in de jeugdbib tot eind februari.  Met de gedichten werd ook de BIBtas ontworpen, een boekenzak die je kan inwisselen voor 10 UiTPas-punten of kopen voor vijf euro. (EM / Foto Stad Mechelen)
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten