Wereldcafes in Boechout, geen gemeenschapsruimte in project Lepelhof
BOECHOUT – Eind juni worden in Boechout drie wereldcafés georganiseerd. Gemotiveerde inwoners zijn tijdens één van de drie bijeenkomsten welkom in Theater Vooruit om mee te komen praten over hoe de gemeente er over tien jaar moet uitzien.
In maart ging de gemeente Boechout van start met een participatietraject rond de Visienota Omgeving 2030. Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): ‘We begonnen met peilingen op ons participatieplatform en een uitgebreide bevraging bij 950 willekeurige inwoners. De laatste stap is het organiseren van enkele wereldcafés. Inwoners die mee willen nadenken over de ruimtelijke toekomst van onze gemeente zijn welkom in de foyer van Theater Vooruit. Daar gaan ze onder leiding van een extern bureau aan de slag rond verschillende thema’s.’
Deelnemen aan één van de drie wereldcafés kan op zaterdagvoormiddag 19 juni, dinsdagavond 22 juni of donderdagavond 24 juni. Kris Swaegers (Groen), schepen van Ruimtelijke Ordening: ‘Op ruimtelijk gebied krijgen we met heel wat uitdagingen te maken. Het doel van de wereldcafés is om verschillende inwoners met elkaar in dialoog te laten gaan en om het thema vanuit allerlei perspectieven te bekijken. ‘ Vooraf inschrijven is verplicht en doe je via www.boechout.be/wereldcafe. . De plaatsen zijn beperkt. De volledige Visienota Omgeving 2030 vind je op www.boechout.be/visienotaomgeving2030. De resultaten van het participatietraject worden voorgesteld op een gemeenteraadscommissie op maandag 20 september.
Om het geplande woonproject op de locatie van het Lepelhof in Mortsel te kunnen realiseren, zal De Ideale Woning een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Het is de bedoeling dat het oude parochiecentrum plaats maakt voor sociale huurappartementen. Thuishaven Ritmica participeert mee in het project en zal appartementen inrichten voor volwassenen met een verstandelijke beperking, met het oog op woonondersteuning en dagbesteding.
Als bouwheer en initiatiefnemer zit De Ideale Woning opnieuw aan de tekentafel. Lokaal bestuur Mortsel drukte hen op het hart om participatie met de buurt een belangrijk onderdeel van dit traject te maken. De Ideale Woning wil dan ook een aangepaste inplanting van het gebouw onderzoeken om de overlevingskansen van de rode beuk in de voortuinstrook maximaal te houden.
Tegelijk is het ook de bedoeling om zowel de sociale huurappartementen als de appartementen voor een verstandelijke beperking te behouden in de aangepaste plannen. Gezien de lange wachtlijsten is dat absoluut in het algemeen belang. Om te vermijden dat De Ideale Woning een extra verdieping moet voorzien om hetzelfde programma te realiseren op een beperktere ruimte, gaat lokaal bestuur Mortsel op zoek naar een alternatieve locatie voor de gemeenschapruimte. Door deze functie weg te nemen uit het nieuwbouwproject, krijgt de Ideale Woning voldoende ruimte om de plannen te realiseren én tegemoet te komen aan de wensen van de buurt, zegt men bij Lokaal bestuur Mortsel, dat dit voorstel aan de gemeenteraad zal voorleggen. Het stadsbestuur heeft een aantal alternatieve pistes om de beloofde gemeenschapsruimte in de wijk Mortsel-dorp te garanderen, luidt het. (EM / Foto Gemeente Boechout)
.