• 21/06/2024

Weer geen Geitestoet in Wilrijk, zondagopening voor districtshuis Borgerhout

WILRIJK – De achtste editie van de Geitestoet schuift met een jaar op en wordt uitgesteld naar zondag 25 september 2022. De oorzaak is de coronapandemie, die de voorbereiding en het evenement blijft hypothekeren.

De Geitestoet is één van de grootste historisch-folkloristische stoeten van Vlaanderen. Meer dan duizend figuranten vertellen de ontstaansgeschiedenis van het geitendorp via tal van taferelen en praalwagens. Sluitstuk is de reus Lange Wapper. De vorige edities van de Geitestoet lokten tienduizenden bezoekers naar Wilrijk. Oorspronkelijk zou de achtste editie van de Geitestoet plaatsvinden op 20 september 2020. Maar al snel na het uitbreken van de coronapandemie beslisten de organiserende vzw Geitestoet en het districtscollege om het evenement met een jaar op te schuiven. Er werd gemikt op zondag 19 september 2021.

Na rijp beraad besliste de vzw Geitestoet om de organisatie van de Geitestoet met een extra jaar op te schuiven naar zondag 25 september 2022. Door corona blijkt het praktisch onmogelijk voor de talrijke vrijwilligers om te vergaderen, te repeteren en andere voorbereidingen te treffen voor het evenement. Het districtscollege schaart zich achter deze beslissing en Stad Antwerpen engageert zich om de volgende Geitestoet te ondersteunen.

Raymond Van de Weyer, voorzitter van de vzw Geitestoet: ‘Een Geitestoet organiseer je niet zomaar. Het is een evenement dat draait op de inzet van heel wat vrijwilligers. Die kunnen tot nu nog steeds niet bijeenkomen door corona om te vergaderen of praalwagens te bouwen. Daarnaast werken we nauw samen met scholen, maar ook daar steekt het virus een stokje voor. Ten slotte kan niemand op dit moment zeggen wat de omstandigheden zullen zijn in september, wanneer de stoet zou uitgaan.’

Werner Theuns (Open Vld), districtsschepen bevoegd voor de Geitestoet: ‘Als districtscollege kunnen we het volste begrip opbrengen voor deze beslissing. We waarderen de tomeloze inzet van deze vrijwilligers en zijn ervan overtuigd dat zij alles in het werk zullen stellen om – in uitgesteld relais – een onvergetelijke stoet af te leveren.’ Districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA): ‘Beter een volwaardige Geitestoet in 2022 dan een halfbakken, door corona aangetaste, editie in 2021. Onze hoop en focus gaat nu naar eenieders gezondheid en het terugdringen van dit virus, waarbij iedereen met gezond verstand de coronamaatregelen moet blijven volgen.’

Het district Borgerhout introduceerde eind 2019 een speels luisterverhaal ‘de Bode van Borgerhout, waarin verschillende kleurrijke personages die écht bestaan hebben aan het woord komen. Via anekdotes en weetjes kom je heel wat te weten over het bewogen geschiedenis van het prachtige districtshuis op het Moorkensplein. Je kan dit gratis luisterverhaal (duur 50 minuten) van maandag tot vrijdag – mits inschrijven – komen beluisteren tussen 12u30 uur en 16u30. Vanaf nu kan het ook elke laatste zondag van de maand. De eerstvolgende zondagopeningen zijn 28 februari en 28 maart. Schrijf minstens drie  werkdagen op voorhand verplicht in via district.borgerhout@antwerpen.be of via 03 338 17 77. Je downloadt de gratis Erfgoedapp op je smartphone, steekt je oortjes in en wandelt rond in de imposante ruimtes. Indien nodig, kan je een tablet en hoofdtelefoon van het district gebruiken. Enkel bezoek in bubbel is mogelijk. (EM / Foto District Wilrijk)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten