• 12/07/2024

Week van de Bij op gang geschoten in natuurdomein Netepaleis in Kessel

KESSEL – Vandaag werd in natuurdomein Netepaleis in Kessel de aftrap gegeven van de negende editie van de Week van de Bij van het departement Omgeving. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, stelde  er het eerste Vlaamse actieplan voor wilde bestuivers voor. Demir: ‘Te weinig mensen weten dat bestuivers het overal in de wereld moeilijk hebben, ook bij ons in Vlaanderen. Van de 381 soorten wilde bijen die in ons land voorkomen, is maar liefst 32,8 procent bedreigd en 11,8 procent uitgestorven. Met alle gevolgen van dien: 62 procent van de wilde bloemen kent al een terugval door te weinig bestuiving en ook onze voedselproductie dreigt er onder te leiden. Zonder bijen geen groenten op ons bord en geen lekkers in de fruitschaal.’. In het actieplan worden talloze acties gebundeld om de negatieve populatietrends trachten om te buigen.

Van vandaag tot en met zondag 5 juni organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de negende maal de Week van de Bij. Een groot bijenfeest vond vandaag plaats in Kessel (Nijlen). Het thema van Week van de Bij 2022 is ontharding. Met de slogan ‘Minder beton, meer bijen’ zetten Dominique Persoone en Britt Van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij. Op de affiche ruilen ze beton in voor bijenbloemen. Planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen.

Om de wilde bestuivers in Vlaanderen een boost te geven, ligt de focus van het actieplan eerst en vooral op het behoud van de resterende populaties. Daarnaast is het verbeteren van de leefgebiedskwaliteit en bovenal het vergroten van het areaal aan bestuiversvriendelijke omgeving een belangrijk onderdeel. Vlaanderen gaat investeren in bestuivershotspots in stedelijke gebieden, beperkte oppervlaktes van wilde planten en nestgelegenheid op begraafplaatsen, parken en speeltuinen. Demir: ‘Via een houtkantenplan van de Vlaamse Landmaatschappij wil ik ervoor zorgen dat er voldoende extra nestmogelijkheden komen in het platteland. Er wordt ook overgeschakeld op andere zaaimengsels die geschikter zijn voor bestuivers. Het plan voorziet ook in erg concrete investeringen. Op de mijnterrils in eigendom van Natuur en Bos zullen wilde bestuiverreservaten met aangepast beheer gerealiseerd worden voor wilde bestuivers, in het bijzonder voor wilde bijen. Departement Omgeving zet tenslotte bijkomende green deals in de steiger voor de wilde bestuivers in de fruitteeltsector, natuurinclusieve parkeerterreinen, natuur in de ontginningssector en pesticidenvrije waardplanten in tuincentra. De uitvoering van het recent afgesloten stikstofakkoord is ook van cruciaal belang aangezien stikstofneerslag een bedreiging is voor de populaties wilde bestuivers.’

Bestuiversvriendelijk beheer is nodig zodat men voldoende met de noden van wilde bestuivers rekening houdt. Demir: ‘Veel gemeenten hebben de juiste mindset op het vlak van bermbeleid, maar dat is lang niet overal het geval.. Het Agentschap voor Natuur en Bos drijft dan ook de handhaving van het bermbesluit op. Vanuit Vlaanderen gaan lokale besturen ondersteuning krijgen met opleidingsgidsen voor hun groenmedewerkers en de introductie van bermbeheerplannen.’ Verder worden educatieve acties opgezet om het bewustzijn over en het belang van wilde bestuivers te vergroten. Er worden lespakketten ontwikkeld en Natuurhuis Brialmont, het Vlaamse kenniscentrum stedelijk natuur, in Berchem zal ook uitgerust worden met demonstratietuin met praktijkvoorbeelden van bestuiversvriendelijk beheer.’ Meer info: www.weekvandebij.be. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten