• 24/07/2024

Website loodst je naar de leukste verborgen pareltjes in onze provincie

ANTWERPEN – De leukste stukjes natuur zijn soms verrassend vlakbij, maar niet altijd makkelijk te vinden. De GroenZoeker geeft een overzicht voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur in provincie Antwerpen.

Dat er aan de GroenZoeker voortdurend wordt gewerkt, toont deze nieuwe update. Onlangs werd een hele hoop nieuwe informatie toegevoegd waardoor de GroenZoeker nog meer kan en nog gebruiksvriendelijker is.

Zo kan je sinds kort op het platform ook zien met welk vervoersmiddel je gemakkelijk tot in een park of natuurgebied geraakt (openbaar vervoer, parkings, fietsenstallingen, veerdiensten) en welke andere nuttige faciliteiten er in de buurt van het gebied zijn zoals toiletten, drinkfonteintjes en laadpunten voor je elektrische fiets.

Leerkrachten kunnen een overzicht terugvinden van de mogelijke buitenleerplekken in onze provincie.

Vogelspotters kunnen dan weer zien welke soorten er recent werden gespot in een bepaald gebied, de locatie van vogelkijkhutten of vogelkijkhotspots, dankzij een link met www.waarnemingen.be;

Zoek je een groene speelplek in de buurt die nog niet bekend is bij je kinderen? Op welke picknickbanken kan je uitrusten tijdens je fietstocht? Zoek je een looproute om je goede voornemens nu écht waar te maken?

Wil je eind deze maand de trekvogels terug in ons land verwelkomen? Zoek je tijdens een uitstap een hondenweide waar je trouwe viervoeter zich kan uitleven? GroenZoeker toont je de weg.

De GroenZoeker ontstond in de lente van 2020: sinds de coronaperiode is de vraag naar groene plekjes nog nooit zo hoog geweest. Natuurparken en -domeinen werden nooit eerder zo druk bezocht.

Sommige mensen gaan de natuur steevast opzoeken in de bekende grote parken en bossen. Andere wandelen of fietsen de geijkte paden binnen een kleine straal rondom de eigen woonst.

Er is nochtans veel meer groen in de provincie te ontdekken op wandel- of fietsafstand van huis. Alleen werd het nergens in één overzicht of kaart aangeboden, tot nu.

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor milieu: ‘Ook in jouw buurt kan je heel wat natuurgebieden, bossen, parken, fiets- en wandelroutes, zit- en picknickbanken, speelnatuur, vogelkijkhutten of hondenlosloopzones ontdekken.’

‘Of die plekjes nu beheerd worden door of in eigendom zijn van de provincie, de gemeenten, Vlaanderen of Natuurpunt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.’

‘Duid aan wat je wil doen en laat de GroenZoeker het perfecte plekje naar boven toveren. Zo simpel is het.’

Kijk op https://geoloket.provincieantwerpen.be/geoloketten/?viewer=groenzoeker. Verken de kaart.

Dankzij de koppeling met ‘Uit in Vlaanderen’ geeft GroenZoeker bovendien ook tips over wat er de komende tijd allemaal te doen is in onze groene provincie.

Start to imker, een uilenwandeling, buitenspeelkampen, een snoeicursus? Je vindt het via https://groenzoeker.be/kalendertips/. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten