• 14/06/2024

Watervogeltelling – afbraak winkelpanden Mol, Sinterklaaszoektocht Dessel

MOL – Op zondag 14 november organiseert Natuurpunt Netebronnen een watervogeltelling op de Molse (zand)putten. Bijeenkomst om 8.30 uur op de parking van De Brug, Donk 104. Carpoolen is mogelijk. De telling stopt rond 12 uur aan het natuurreservaat De Maat met afsluiter in taverne Het Jagershof voor de evaluatie. Inschrijven kan tot en met zaterdag 13 november via jefsas@skynet.be  of 0499 34 62 60.

De eerste echte wintergasten zoals brilduikers, zaagbekken en rietganzen zijn gearriveerd. Deze maand worden ook de aalscholvers en zilverreigers geteld op hun slaapplaatsen. Benieuwd welke vogels men deze keer voor de lens krijgt? Doe dan zeker mee.

Maandag 15 november worden vijf oude winkelpanden op de hoek van het kruispunt van de Kloosterstraat en Voogdijstraat afgebroken. De afbraakwerken gebeuren vanop het eigen terrein, waardoor de impact op het verkeer minimaal is. In de Kloosterstraat voorziet men op de linkse afslagstrook een doorgang voor fietsers en voetgangers.

De afvoer van het puin zal maximaal gespreid verlopen. Vrachtwagens komen toe via Ginderbuiten en de Rozenberg. Ze rijden weg via Statiestraat, Laar, Markt en Nieuwstraat. De afbraakwerken passen in een project waarvoor dit voorjaar een openbaar onderzoek liep. De plannen omvatten de realisatie van 24 appartementen in de Voogdijstraat en de Kloosterstraat. Het project bevat een variëteit aan appartementen: drie appartementen met één slaapkamer, drie studio’s en achttien appartementen met twee of meer slaapkamers. Op het gelijkvloers is handelsruimte voorzien en er is een ondergrondse parkeergarage.

De architect beschreef het ingediende ontwerp als volgt: ‘Het ontwerp kenmerkt zich als een hedendaagse variant op de gekende Interbellumarchitectuur. Het bestaande hoekgebouw refereert ook naar deze stijl, net als enkele andere panden in het Centrum. De combinatie van gevelsteen (zowel horizontaal als verticaal verband), vlakken in betonlookbepleistering en details uit de Interbellumstijl, maken van het geheel een eyecatcher.’

De betrokken winkelpanden liggen strategisch op de hoek die wordt gevormd door de Voogdijstraat en Kloosterstraat. De projectontwikkelaar verkreeg van het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus een vergunning voor de afbraakwerken en de realisatie van het nieuwe project. Voor de bronbemaling die nodig is om de bouwput uit te graven, werd nog geen vergunning verleend.

Tussen zaterdag 20 november en zondag 5 december kan je onder meer de snoep-, dans- en pakjespiet spotten in het centrum van Dessel tijdens de grote sinterklaaszoektocht.

Voor drie euro koop je een deelnametasje in de bib of aan het onthaal van AC ‘De Plaetse.’ Hierin vind je alles om de tocht van 3,5 kilometer tot een goed einde te brengen: de route, een leuke badge en een potlood. Als je alle pieten kan vinden, verdien je een pietendiploma. Bovendien organiseert het lokaal bestuur een kleurwedstrijd en kan je kans maken op één van de vijf boeken van Kathleen Amant: ‘ ‘Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka.’ Steek hiervoor je kleurplaat vóór 20 november in de sinterklaasbrievenbus aan de bib. De kleurplaten vind je in de bib, aan het onthaal of online (https://dessel.bibliotheek.be/agenda/sinterklaaszoektocht). (EM / Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten