• 14/06/2024

Warme acties patiënten UPC Duffel en De Lintwijzer, hondenpoepbuizen in Lier

DUFFEL – Patiënten van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel zorgden voor een hartverwarmend moment. In hun vrije tijd ontwierpen én schreven zij zo’n 60 kerstkaarten (zie foto). Het gaat om patiënten die op Stemming 1 verblijven, een afdeling voor wie kampt met een depressie. Opmerkelijk: de kerstkaarten zijn gericht aan wie de feestdagen alleen moet doorbrengen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis. Zoë De Jonghe, verpleegkundige Stemming 1: ‘Het is hartverwarmend om te zien hoe onze patiënten oog hebben voor medemensen rondom hen en hen een hart onder de riem willen steken.’

De tafel lag bezaait met crea-materiaal. Er galmde kerstmuziek door de ruimte en er heerste een gezellige drukte. In hun vrije uren schreven patiënten van Stemming 1 niet alleen kerstkaarten, ze maakten ze ook zelf. De Jonghe: ‘In totaal ontwierpen en schreven we zo’n 60 prachtig versierde kaarten met binnenin hoopgevende boodschappen. Lichtpuntjes in deze bijzondere dagen. Elk vrij moment waren enkele van onze patiënten aan de slag.’ De kaarten werden bezorgd aan Cards for Charity, een initiatief van Shana Van Den Bergh uit Deurne, dat instaat voor de verdeling naar mensen die tijdens de feestdagen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis verblijven en weinig of geen bezoek krijgen.

De Jonghe: ‘Zo’n klein en simpel gebaar kan van grote betekenis zijn voor wie de feestdagen als een donkere periode ervaart. Onze patiënten gaven aan dat zij die zelf ook zouden willen ontvangen mochten ze zich eenzaam voelen. Het ontroert me dat wie bij ons verblijft ondanks – of misschien wel dankzij – de eigen kwetsbaarheid toch oog heeft voor mensen rondom hen en hen een hart onder de riem steekt. Ze vinden het fijn om zo van betekenis te kunnen zijn.’

De oudervereniging van De Lintwijzer bezorgde 61 pakketten aan het OCMW van Lint om te verdelen onder gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Zo willen ze deze gezinnen tijdens de eindejaarsdagen een extra hart onder de riem steken. Ze deden een oproep bij ouders, grootouders en leerkrachten van De Lintwijzer om voedingswaren en feestartikelen in te zamelen. Deze oproep had succes. Voor elk gezin konden ze een persoonlijk kerstpakket samenstellen en ook enkele feestpakketten afleveren. Deze pakketten werden verdeeld op de voedselbedeling van het OCMW en welzijnsschakel Kiemen.

De stad Lier plaatste op vijftien plaatsen in de stad hondenpoepbuizen. De buizen zijn speciaal ontworpen om hondenpoepzakjes in te zamelen. Ze werden geplaatst op locaties waar veel hondeneigenaars passeren en een gewone vuilbak niet aangewezen is, omdat er te weinig passanten zijn of omdat er een te hoog risico op sluikstort is, zoals woonwijken, natuurgebieden en industrieterreinen. De buizen hebben een kleine inwerpopening om te vermijden dat er huishoudelijk afval, sluikstort dus, in gedumpt wordt.

Je vindt de hondenpoepbuizen op volgende locaties: Nazarethdreef (ingang wandelpad Nazareth-Zuid), kruising Arbeidstraat – Kreeftstraat, Frankenweg, Tramweglei, Elzenlaan (ingang begraafplaats Mechelsepoort), ingang Jutse Plassen, ingang Bogerse Plassen, ingang natuurgebied Plaslaar, Sluislaan (aan aansluiting dijk), kruising Stijn Streuvelstraat – Smedenstraat, Anderstad, Rijenweg, Amerstraat (aan aansluiting dijk), Waterschransweg en Fort van Lier. (EM / Foto UPC Duffel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten