• 12/07/2024

Ward Vanhoof uit Mol: ‘Toekomst onzeker’, Van der Poel spurt mee maar wordt tweede

DUINBERGEN – Niks is nog zeker in deze Baloise Belgium Tour. Na het onverwacht spektakelstuk van gisteren, dacht nu echt wel iedereen dat de tocht van Merelbeke naar Knokke over biljartvlakke wegen aan een slakkengangetje zou worden verreden. Maar tijdens de plaatselijke omlopen besloot het peloton om waaiers te gaan trekken, altijd een spektakelstuk. Er deed zich in de slotfase nog een valpartij voor met Ewan en Philipsen, waardoor Van der Poel zowaar ging meestrijden voor de overwinning. Mathieu werd echter tweede na Jakobsen en voor De Buyst. Jakobsen is meteen de nieuwe leider.

De waaiervorming ontstond op 35 kilometer voor het einde en een gretige Mathieu van de Poel nam er, vol overtuiging, aan deel. De Nederbelg ging opnieuw voor de Gouden Kilometer maar dit keer leverde hem dit maar twee seconden boni op. De rest van het verhaal vertelden we in de aanhef.

Van der Poel: ‘Toen Jasper uitviel moesten we snel beslissen en dan heb ik maar de sprint gedaan. Het is natuurlijk wel jammer vermits hij toch de snellere benen heeft. Ik weet niet wat hem overkomen is, dus ik zal straks wel zien hoe het met hem gaat. De sprint verliep heel hectisch na die laatste bocht. Ik wou eerst voor het wiel van Fabio kiezen maar uiteindelijk heb ik toch op onze eigen leadout vertrouwd. We kwamen van iets te ver. Dat is jammer maar ik weet niet of ik hem anders had geklopt. Morgen en overmorgen zijn de belangrijkste dagen voor het klassement. Ik hoop op een goede tijdrit zodat ik nog voorin sta bij aanvang van de koninginnenrit.’

We hadden zelf postgevat aan de bus van Team Flanders – Baloise, wachtend op Ward Vanhoof, die het gisteren niet onaardig deed met een 24ste plaats. Maar vijf – tien – vijftien minuten na de finish was de Mollenaar nog niet opgedaagd. Ploegleider Hans De Clercq stelde iedereen gerust: Vanhoof moest naar de dopingcontrole, niet meteen een taak die je even vlug vlug klaart bij deze temperaturen en nadat je het beste van jezelf hebt gegeven. Tijd voor een uitgebreide babbel was er dus niet.

‘Ik ben vandaag gelukkig in het eerste peloton aangekomen. Ik zat achter de val van Jasper Philipsen. Alles is goed verlopen. Ik heb van niks last gehad. Het verliep eigenlijk op dezelfde manier als gisteren. Het gevoel zit dus goed. Ik hoop morgen zo goed mogelijk de tijdrit door te komen en daarna wil ik alles geven in de Ardennen en dan zien we wel hoever ik kom.’

‘Goed wegkomen wil eigenlijk zeggen: goed aanklampen. Ik denk dat dat al lastig genoeg zal zijn. Ik ben niet supertevreden over mijn seizoen. Ik heb op momenten dat het moest meezitten wat tegenslag gehad. In Parijs-Roubaix reed ik tweemaal lek, in Dwars door Hageland gebeurde net hetzelfde. Dat was wel jammer waardoor ik geen positieve balans kan opmaken over mijn seizoen tot nu toe. Roubaix en Hageland waren de twee koersen waar ik het meest naar uitkeek.’

‘Mijn toekomst is nog onzeker. Ik zit momenteel goed bij deze ploeg maar het is nog niet zeker of ik blijf. Hierna rij ik nog het Belgisch kampioenschap, dan neem ik even rust, vervolgens volgt de Ronde van Wallonië en in het naseizoen nog veel ééndagskoersen in België.’ Vandaag kwam Ward Vanhoof als 42ste over de finish.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten