• 18/07/2024

‘Wapper wordt een mooi hedendaags verblijfsplein met knipoog naar het verleden’

ANTWERPEN – De heraanleg van de Wapper, het iconische langwerpige plein centraal aan de Meir, gaat een volgende fase in. Na een inspraak- en een jurymoment keurde het college de gunning van het geselecteerde ontwerpteam goed.

Dat ontwerpteam, OMGEVING en De Urbanisten, zal nu een conceptontwerp uitwerken. Het is de bedoeling dat de ambities van de stad rond dagelijks gebruik, klimaat en archeologie hierin een plaats krijgen.

Stad Antwerpen selecteerde in de zomer van 2022 vijf ontwerpbureaus om een visienota met schetsontwerp te maken voor de heraanleg van de Wapper.

Midden november volgde een doorlopend inspraakmoment waarop zo’n 200 Antwerpenaren langskwamen om de anonieme ontwerpen te ontdekken.

De bezoekers konden niet stemmen maar wel hun mening geven over de verschillende ontwerpen.

Die input werd aan alle kandidaten voorgelegd tijdens een gesprek met de jury. Na dat jurymoment werd een ontwerpteam geselecteerd: dat werd OMGEVING en De Urbanisten uit Rotterdam.

Het college keurde de keuze van dit ontwerpteam intussen ook goed. Het is niet de eerste opdracht die zij in Antwerpen binnenhalen: ook voor de Ringparken West en Het Schijn tekenen zij het ontwerp uit.

Voor de Wapper start nu de conceptfase. Daarin gaat het ontwerpteam verder aan de slag met de feedback van het inspraakmoment, de jury en het college. De ambities van de stad zijn drieledig:

*Wapper als hedendaags plein: ​De Wapper kent een intensief dagelijks gebruik door onder meer shoppers, horeca, handelaren, fietsers en voetgangers. Die moeten allemaal de nodige ruimte krijgen, zodat de Wapper een aangename verblijfplaats en een veilige, open en logische schakel tussen winkelgebied en theaterbuurt wordt.

*Wapper als klimaatrobuust plein: ​De Wapper is vandaag een stedelijk en grotendeels verhard plein met beperkt groen. Door het voorzien van vergroening en water kunnen er op het plein bijvoorbeeld koelteplekken gecreëerd worden.

*Archeologisch-historische waarde: ​Historisch gezien heeft de Wapper altijd al een bijzondere band gehad met water. In de vijftiende eeuw lag er op die locatie een rui die de stad van drinkwater voorzag. In het nieuwe ontwerp is er bij voorkeur een verwijzing naar de aanwezigheid van deze structuur. Daarnaast maken het Rubenshuis en de verschillende kunstwerken en monumenten duidelijk dat het plein een belangrijke historische waarde heeft. Op het vernieuwde plein moeten die historische elementen weloverwogen geïntegreerd worden.

Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor openbaar domein: ‘De Wapper ligt in het hart van onze stad.’

‘Daarom verdient het een betere invulling zodat het een mooi, hedendaags en futureproof verblijfsplein wordt met een knipoog naar het verleden. Ik kijk uit naar het concept van het ontwerpteam.’

Het conceptontwerp wordt voorzien voor komende zomer. In september volgt dan een nieuw inspraakmoment voor de Antwerpenaren. De input van dat inspraakmoment wordt verwerkt in het voorontwerp. (EM / Foto Frederik Beyens)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten