Wapenschild van Hombeek hangt terug aan brug, winnaars postkaartenactie Duffel
MECHELEN – In 1968 werd de toenmalige houten oorlogsbrug in Hombeek vervangen door een nieuwe brug met een wapenschild van de gemeente Hombeek. Op vraag van enkele inwoners van Hombeek liet Stad Mechelen dit bord restaureren zodat het terug tientallen jaren kan schitteren aan de Zennebrug.
Het wapenbord hing sinds 1968 aan de Zennebrug in Hombeek, maar lag sinds de herstelling van de brug in 2021 in het depot van De Vlaamse Waterweg in Nekkerspoel. Het was Hombekenaar Ivo Cammaer die de stad contacteerde met de vraag om het wapenschild te restaureren en opnieuw aan de brug te bevestigen. Cammaer: ‘Tijdens een fietstocht zag ik dergelijk bord hangen aan een brug, waarbij ik de bedenking maakte wat er met het wapenschild aan de Zennebrug zou gebeurd zijn. Na enkele contacten met de stad en met de Vlaamse Waterweg werd het bord teruggevonden. Het stadsbestuur was akkoord om het terug te hangen. Mijn voorstel om het wapenschild volledig te restaureren werd aanvaard en nu zal onze brug terug fier het wapenschild van Hombeek dragen, nog vele jaren lang.’ Het gaat om het officiële gemeentewapen van de voormalige gemeente Hombeek, dat werd gebruikt tot 1976. In die periode werden er op veel bruggen in Vlaanderen dergelijke borden geplaatst.
Arthur Orlians (Open Vld, rechts op de foto), schepen van monumenten: ‘Voor veel Hombekenaren is dit een herinnering aan Hombeek vóór de fusie, het enige wapenschild dat in Hombeek op een openbare plaats hangt en dus een uniek stuk erfgoed. Het wapenschild is het wapen van de adellijke familie Taets van Amerongen, familie van de eerste burggraaf van Hombeek, Jan Antoon de Locquet. Het wapenschild werd goedgekeurd door de gemeenteraad van Hombeek in 1938 en werd tot de fusie in 1976 gebruikt bij alle communicatie van de gemeente, op briefpapier, zegels en vlaggen. Mechelen houdt haar geschiedenis in ere. Op vraag van de inwoners van Hombeek kozen we voor een totale restauratie en herschildering in oorspronkelijke kleuren.’ De restauratie en de herschildering werden uitgevoerd door de gespecialiseerde firma Remmen uit Vorselaar voor een bedrag van 1 875,50 euro dat de stad financierde. Koen Anciaux (links op de foto), voorzitter Vlaamse Waterweg: ‘De Vlaamse Waterweg (DVW) is blij met de restauratie van het wapenschild en was onmiddellijk bereid om de brug terug met het wapenschild van Hombeek te sieren. DVW heeft oog voor alle onroerend erfgoed.’
Om de lokale handelaars extra te ondersteunen naar aanleiding van de werken in de Hondiuslaan, zette het lokaal bestuur in Duffel in april een postkaartenactie op. De eerste tien winnaars zijn ondertussen bekend.
Isabel Glorie (N-VA), schepen van communicatie: ‘Vanuit ons lokaal bestuur hebben we al een heel aantal communicatieacties opgezet om onze handelaars te ondersteunen. Om het lokaal winkelen nog extra te promoten, startten we bovendien in april een postkaartenactie waarbij klanten elke maand, zolang de werken aan de Hondiuslaan duren, kans maken om InDuffelbons te winnen.’
Dirk Broes (N-VA), schepen van lokale economie: ‘Vandaag hebben we samen met de voorzitters van VWDC en middenstand Duffel-Oost de eerste tien winnaars getrokken. Zij winnen elk een InDuffelbon van twintig euro waarmee ze bij onze lokale handelaars kunnen winkelen. De winnaars krijgen deze week een telefoontje of mail en kunnen hun InDuffelbon ophalen bij het onthaal in het gemeentehuis tijdens de openingsuren. We deelden al postkaarten uit tijdens het cavaweekend in Duffel-West en de Oostfeesten. Ook op zaterdag 17 en zondag 18 juni kan je tijdens de braderij in Duffel-West postkaarten op de kop tikken en binnenkort eveneens in verschillende winkels. Je kan je ingevulde kaart afgeven bij jouw handelaar naar keuze.’ Info: www.duffel.be/postkaartenactie. (EM / Foto Stad Mechelen)